E minunat să întâlnești oameni de la care să înveți. Când am descoperit-o pe Oana Burza, mi-a plăcut zâmbetul ei și albastrul senin al ochilor. Descoperind pasiunile ei, am înțeles că avem în comun pasiunea pentru cărți, dar și fotografia eu doar la stadiu de privitor). Dragostea de a prezenta cărțile, vocea calmă și ludicul din spatele camerei, te cuceresc și te îndeamnă să citești copiilor și „să educi prin povești”.
Vă invit să o descoperiți pe Oana și fragmente luminoase din viața ei!
1. Bună Oana. Mă bucur mult că ai acceptat invitația de a petrece puțin timp împreună. Cine este Oana de fapt? Ne poți povesti puțin despre fetița și adolescenta Oana?
Sunt o fire curioasă, optimistă, prietenoasă și înțelegătoare. Mama tot timpul îmi spunea că eu eram cea care îl îndemna pe fratele meu mai mare să asculte și să fie cuminte. Când am crescut mi-am dorit să fiu independența să realizez ceva pentru mine și astfel am început o afacere MLM în clasa a 10-a cred, pe care am crescut-o, iar în primul an de facultatea am devenit Director de rețea, a fost o mare bucurie pentru mine.
2. Crezi în visare? Care a fost cel mai frumos vis al tău care a devenit realitate?
Cel mai frumos vis al meu care a devenit realitate a fost să-mi găsesc jumătatea și în fiecare zi să fiu îndrăgostită de omul de lângă mine. A fost o perioada când nu credeam că se va mai întâmpla, dar am trăit cu speranța zi de zi că îl voi întâlni și până la urmă s-a întâmplat. Pentru lucrurile materiale pe care mi le-am dorit foarte tare m-am luptat și le-am obținut pe fiecare în parte mai devreme sau mai târziu așa că nu le-am considerat niciodată mai mult decât o dorința foarte arzătoare.
3. Cum arătau vacanțele tale versus vacanțele copiilor tăi?
Vacanțele mele în comparație cu vacanțele copiilor noștri sunt destul de asemănătoare, există reguli pentru ca fiecare dintre noi să se simtă bine, ținem cont unul de celălalt când facem planuri sau luăm decizii legate de program. Copiii sunt răsfățați cu dragoste dar nu cu dulciuri, mâncare nesănătoasă sau prea multe ecrane în preajma lor. Acum că sunt destul de mari amândoi, îmi doresc mult să mergem cu cortul și să ne bucurăm de natură, cred că va fi o aventură pe cinste.
4. Ce valori le inoculezi celor doi copii?
Îmi doresc să fie adulți fericiți, echilibrați și independenți. Îi susțin și îi îndrum cât de mult pot în direcția aceasta. Pentru mine familia este foarte importantă, de aici îmi iau toată puterea și energia de a merge înainte. A fi puternic înseamnă și a fi vulnerabil, a iubi, a-ți cere scuze sau a plânge, forță ta stă înăuntrul tău. Apreciez relațiile dintre oameni, prieteniile de lungă durata care se construiesc pe respect, dar și pe conflicte constructive. Nu trăim într-o lume perfectă și nici nu suntem sau nu gândim la fel, prețuiesc diversitatea dintre oameni.
5. Ce înseamnă lectura pentru tine? Care a fost cartea dragă a copilăriei?
Lectura îți lărgește orizontul, poți cunoaște atâtea lucruri și personaje cu care nu te vei întâlni niciodată dar care vor avea loc în inima ta. Lectura te face un om mai bun, mai cunoscător, mai rafinat și mai educat. Nu-mi amintesc să fi fost una anume dar țin minte că mi-au fost tare dragi Ridichea cea uriașă, Dumbrava minunată și povestioarele cu animăluțe.
6. Cu ce te ocupi acum? Cum ai descoperit drumul pe care să mergi? Ce compromisuri ai făcut?
Acum sunt consultant al editurii Usborne și mă implic și susțin educația copiilor. Sunt și educatoare de profesie, iar această editură are multe cărți bune și resurse pentru a mă ajuta în aceste proiecte. Sunt împlinită când primesc mesaje de la părinți de mulțumire pentru progresul făcut de copii în lectură sau în învățare. Drumul l-am descoperit pas cu pas, nu am știut toate necunoscutele de la început și sigur aventura va mai continua.
7. Ce sfat ai pentru tinerele care ies de pe băncile facultății și nu știu cum să își aleagă un loc de muncă?
Important este să-și asculte inima și să-și aleagă un loc de muncă care să le ofere satisfacții și bucurii. Cred că în orice domeniu ai alege să munceșți, vei avea perioade mai bune și altele mai puțin bune, atunci când faci ceea ce-ți place vei trece mult mai ușor peste perioadele grele și vor fi mult mai puține. Dacă ești deschisă, poți profesa și într-un domeniu în care nu ști prea multe, le poți învața pe parcurs. Eu nu m-am gândit niciodată că voi termina Facultatea de Arhitectură și voi face proiecte video.
8. Consideri antreprenoriatul o soluție pentru timpurile actuale?
Da, sigur este o soluție pentru perioada actuală. Antreprenoriatul presupune multă muncă, organizare, deschidere, adaptabilitate și găsirea unor noi soluții la fiecare pas, presupune dezvoltarea ta ca om și a afacerii tale.
9. Ce activități realizezi acasă, cu proprii copii?
Acasă realizăm toate activitățile împreună. Începând de la joacă și activități de colorat, desenat, lipit, cusut sau ce ne mai trece nouă prin minte la activități în curte de îngrijire a plantelor, mâncare, curățenie, rufe la uscat, fiecare după puterile lui. Copiii au nevoie să știe să realizeze singuri cât mai multe lucruri, eu îi susțin să fie cât mai autonomi și să crească adulți independenți.
10. Cum îți petreci timpul liber sau timpul pentru tine, oricât de puțin ar fi?
Timpul liber îmi place să-l petrec cu familia, să mă bucur de oamenii frumoși și minunați din viața mea.
Dacă îmi doresc momente doar pentru mine atunci îmi place să ascult muzică bună, să citesc o carte, să decorez casa noastră sau altădată îmi organizez o întâlnire cu o prietenă bună la o terasă în centru.
11. Îți mărturisesc că m-a atras zâmbetul tău și albastul senin al ochilor tăi! Cum îți păstrezi optimismul?
Bucuria și mulțumirea sufletească îmi hrănesc optimismul. În același timp optimismul este un exercițiu pe care dacă îl practici suficient de des într-o zi va fi parte a comportamentului tău. Atunci când vezi mai mult lucruri frumoase în viața ta cred că ea va continuă să fie tot mai frumoasă.
12. Ce înseamnă pentru tine o faptă bună? Îți crești copiii în acest spirit al bunătății și al dăruirii?
O fapta bună poate fi o vorba blândă, o îmbrățișare, o încurajare, un gest de solidaritate sau de dăruire pentru cineva care are nevoie. Faptele bune arată celorlalți cât de mult îi prețuim, sau apreciem sau cât de mult dorim să îi susținem în ceea ce fac. Cred că bunătatea întărește relațiile dintre oameni și îi face mai fericiți și pe cei care dăruiesc și pe cei care primesc.
13. Cum alegi cărțile pentru tine? Dar pentru copiii tăi? Citiți împreună? Aveți un ritual al lecturii?
Când aleg o carte îmi place să o răsfoiesc, să citesc parte din ea, de cele mai multe ori nu mă las convinsă foarte ușor să o cumpăr decât dacă are ceva special. Cărțile care îmi plac le citesc de mai multe ori și atunci sunt destul de selectivă. Citim împreună seară înainte de culcare, când eu, când ei pe rând. Natalia e destul de mare și știe deja să citesca, iar Radu „citește” imaginile. Important e să ne simțim bine împreună citind și răsfoind cărți.
14. Fotografia mă fascinează, dar sunt antitalent. Îmi place să scriu cărți personalizate în care inserez fotografii. Ce înseamnă fotografia pentru tine? Ai participat vreodată la un concurs de fotografie? Gen… pentru National Georaphic.
Artele vizuale să spunem așa, m-au pasionat de mult, încă din facultate îmi doream să învăț mai multe despre fotografie și despre limbajul vizual și să-l pot folosi cu mai multă măiestrie. Intâlnidu-mă mai apoi cu soțul meu și videografia am descoperit că un film este mult mai complex și mai plin de nunațe decât o selecție de fotografii. Am participat împreună la concursuri internaționale pe site-uri cu mii de alți videografi din domeniul evenimentelor, și în clasamentul portofoliilor din România suntem pe locuri fruntașe de ani de zile (locul 2-4). Nu participăm la concursuri Național Geographic pentru că nu facem documentare de acest gen dar protofoliul nostru conține atât evenimente diverse cât și proiecte corporate, reclame comerciale sau de branding, sau chiar filme de tip „How do they make it”.
Mulțumesc din suflet pentru timpul acordat, bucuria de a cunoaște un strop din omul Oana Burza. Îți doresc multe proiecte frumoase pe toate planurile!