CÂND CITIM UNUI COPIL?

 

Cu siguranță ne întrebăm când să citim micuțului nostru, imediat ce s-a născut și l-am adus de la maternitate! Cred că așa sunt toate mămicile: ard de nerăbdare să își învețe copilul o mulțime de lucruri din primele zile de viață. Și nu este rău deloc!

Vreau să vă mărturisesc că este bine să citim micuților noștri încă de se află în burtică! Da! Nu exagerez! E atât de bine să ne asculte vocea, să le povestim ce vedem în jurul nostru, despre cum arată camera lor, despre jucăriile care îi așteaptă, despre dragostea ce le-o purtăm și nerăbdarea de a-i îmbrățișa.

Apoi, le cumpărăm cărți textile, frumos iustrate și ne întindem lângă ei și le descriem ceea ce vedem. Putem cânta cuvintele, pentru a fi mai interesant și mai plăcut pentru ei.

Pe măsură ce cresc, le putem lua cărți din fetru cu activități și cu personaje ce se pot desprinde și să discutăm despre acțiunile cre sunt reprezentate: soarele care încălzește florile, iar acestea cresc. Copii care se joacă cu minge sau cu lopeți în nisip.

Trecem la cărți cu puțin text și numeroase ilustrații. La fiecare lectură, repetăm cuvintele, le despărțim în silabe, astfel încât micuților să li se întipărească în memorie.

Dacă citim o carte despre mașini, ar fi bine să avem una-două mașinuțe pentru a demonstra cu ele culoarea, forma, alcătuirea. Dacă avem  o carte cu animale, ar fi frumos să avem un animal din pluș la îndemână. Lectura este mai atractivă și spectatorii la poveste sunt bineveniți.

În primii ani, este important să citim indiferent de momentu zilei. Dimineața, în parc. La prânz, înainte de somn. Seara, înainte de baie sau de somn.

Lectura îi va bucura și îi va ajuta să învețe cuvinte, să pronunțe cât mai bine și să aibă o preocupare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.