Când ai citit ultima carte? Cum te-ai simțit când ai ajuns la final? Cui ai recomanda-o? Ce a schimbat în tine? Ce părere ai despre autor și stilul de scriere?
Eu iubesc lectura și chiar citesc. Îmi impun să citesc zilnic? Când? Fie mă trezesc mai devreme, fie seara după ce adorm copiii sau într-o pauză de 15-30 minute în timpul zilei, când pot. Am participat la cluburi de lectură de-a lungul timpului. La unele au venit și autorii. Acelea sunt wow! De neuitat! M-am înscris în grupuri de facebook despre lectură, despre cărți. Am participat la maratoane de lectură organizate de Liv Tane, o femeie care citește enorm și scrie foarte mult, dar ajută și pe ceilalți să scrie, având o Școală de scriere creativă.
Am finalizat recent „Gemenele de la Auschwitz” de Affinity Konar.
Război. 1944. Tren. Un bunic, o mamă și două fete gemene, Perla și Stașa ajung la Auschwitz. Zayde=bunic. Acesta fusese profesor de biologie la universitatea din Varșovia și prin joc de mimică le ajută pe fete să învețe Clasificarea organismelor în cele 5 regnuri.
Sunt separați. Fetele ajung în Menajarie, unde sunt supuse testelor genetice și analizelor de către medicul Mengele. Perla dispare în timpul unei concert.
Este o carte emoționantă despre puterea din noi, despre prietenie și omenie, despre psihicul oamenilor (aici mă refer la personajul Miri, femeia medic căreia Mengele i-a distrus familia, care a făcut toate operațiile dureroase impuse de omul fără suflet ). Orice eveniment negativ ne marchează puternic. Important este să avem amintiri frumoase (care apar și aici, în expunerile fetelor ). Pasiunile sunt și ele prezente: teatrul, muzica, lectura ( și importanța ei. Stașa chiar găsește o carte de anatomie și dedică timp studiului ), scrisul ( chiar și scrijelit pe doagele unui butoi sau pe pereți ) și pictura.
Mi-a plăcut simbolul care apare și pe copertă, macul, o floare firavă, dar puternică.
Despre autoare: Affinity Konar a crescut în California. În timp ce scria Gemenele de la Auschwitz, a lucrat ca profesor, corector de text, scriitoare tehnică și editor al manualelor educaționale pentru copii. A studiat ficțiune la SFSU și Columbia. Este de origine poloneză-evreiască și locuiește în prezent în Los Angeles.
Îi este foarte dor să scrie despre Perla și Stașa și îi este recunoscătoare oricărui cititor care s-ar putea afla în compania gemenelor.
Alte cărți despre Auschwitz citite: „Vioara de la Auschwitz”, „Bibliotecare de la Auscwitz”, „Hoțul de cărți”.
Tu ce cărți pe acest subiect ai lecturat?