Educația înseamnă mai mult decât a merge la școală! Educația este ceea ce poți lua cu tine într-o valiză după finalizarea școlii!
Mi-am dorit să ajut copiii să iubească lectura și procesul de învățare prin joacă, de când eram copil. Din clasa I, de când mi-am cunoscut învățătoarea, tânără, frumoasă, blândă, dar autoritară. Am „jucat” adesea rolul de învățătoare pentru colegii mei și pentru copiii de la alte clase mai mici atunci când doamnele erau chemate la diferite ședințe urgente, de partid. Mi-a plăcut și m-au responsabilizat aceste sarcini pentru oameni mari. M-am descurcat de fiecare dată.
După doi ani, învățătoarea mea a plecat în Canada. Am avut alte două învățătoare, mai în vârstă, dar la fel de blânde. Cu tiate acestea, una dintre ele folosea cuvintele „dure”, uneori și linia de lemn sau nuiaua. Nu era singura din școală. Mai erau câteva de care ne era frică, tuturor elevilor.
Dar, nu despre asta vreau să scriu!
Ce înseamnă să fii profesor?
Să deții niște informații pe care să le transmiți unor copii? Pentru unii profesori, da, aceasta este baza. Să predea pagini întregi. Să ceară copiilor să „reproducă” cursuri întregi, fără a-i lăsa să-și exprime părerea. Am văzut atâtea în atâția ani de școală, facultate, master și doctorat. Așadar, pot scrie o carte despre acest traseu, numit EDUCAȚIE.
Am avut șansa de a avea și profesori minunați sau OAMENI în primul rând. Diriginta mea din primele clase de gimnaziu preda limba română și franceză. Mă alinta Claudine. Avea cuvinte de laudă pentru fiecare copil. În clasa a VI-a, când m-am îmbolnăvit de hepatită, mi-a trimis cărți la spital. „Să nu le mai iei, Claudia! Citește-le colegilor tăi de salon.” Și așa am făcut! Când am citit „Puiul” și am plâns cu sughițuri, nu s-a supărat pe noi.
Când am devenit profesor, mi-am promis mie, că elevii mei nu vor învăța de frică. Da. Nu știu o dată – de două ori, îi iert. Dacă nu vor să învețe nici după explicații suplimentare, atunci da, notez în consecință. Dar a fi profesor înseamnă să fii model pentru copii: de la ținută ( și aici nu mă refer să fii îmbrăcat cu haine de firmă sau super elegante! Simplitatea și curățenia spun totul ) până la vocabular, de la lectură la lecții de viață ( voluntariat, bunătate, spirit civic ). Un elev poate nu își amintește toate celulele și toate curentele literale, toate datele războaielor sau unitățile de măsură, dar își vor aminti cum i-ai făcut să se simtă.
Un profesor formează oameni cu o cultură generală ( cât mai solidă ).
Un profesor ajută copiii să își descopere pasiuni și să își formeze abilități.
Un profesor își educă elevii în spiritul dreptății, al sincerității, al respectului pentru munca altora, al curajului și acțiunii spre reușita visurilor.
Un profesor e necesar să asculte. Când am făcut asta, elevii s-au „îmblânzit”. Au înțeles că am suflet și nu sunt un om care să âi judece prin prisma informațiilor dobândite. Am avut elevi care nu au fost atrași de biologie, dar au învățat de la mine despre puterea lecturii, despre importanța pasiunii și a perseverenței pentru a reuși în ciuda tuturor influențelor și obstacolelor.
Îmi place să predau folosind filme, pasaje din cărți, povești și teatru scrise de elevi, joc și creativitate.
Îmi place să-mi învăț elevii să fie buni, să se ajute și să nu își invidieze colegii, prietenii, ci să își urmărească propriul drum. .
E minunat să fii un PROFESOR – OM!