Cinci idei pentru a îndrăgosti copiii de lectură!

1. Citim împreună cu ei de mici, folosind cărți numai cu ilustrații și câteva cuvinte. Urmărim cu ei desenele și le spunem: „Uite ce minge colorată! Ce culori are? Roșu, albastru și verde.”

Îi întrebăm: „Unde este soarele? Câte păsări sunt pe ramuri?”

2. Stabilim un loc special pentru lectură. Să fie luminos, vesel și comod.

3. Organizăm o bibliotecă a lor, la nivelul lor de înălțime. Îi rugăm să aleagă ei cartea pe care vor să o citim împreună.

4. Urmărim cu atenție pasiunea copilului și cumpărăm cărți pe acel subiect, mergând de la simplu la complex. E ideal să cumpărăm serii de cărți!

5. E foarte plăcut și important să mergem cu ei la târguri de carte, librării, biblioteci, unde să îi lăsăm pe ei să își aleagă cărțile. E important să le oferim încredere în alegerile lor.
Dacă nu doriți să îi cumpărați o anumită carte, ci alta (nu niciuna!), discutați cu el. „De ce îți place această carte? Dar despre aceasta ce părere ai?”

BONUS: Citește la vedere! Lasă copilul să te vadă citind!

P.S.:
Eu citesc lângă ei, când ei se joacă cu lego, puzzle sau diverse jocuri. Ei vin cu o carte și îmi cer să le citesc sau îmi adresează întrebări pornind de la ilustrații.
I-am luat cu mine la ateliere, dar i-am dus și la teatru interactiv cu actrița Rusu Nicoleta și Dana Predu – mămică antreprenor, coach, trainer, scriitoare).

2 thoughts on “Cinci idei pentru a îndrăgosti copiii de lectură!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.