Cozonacul cu nuci și stafide de Claudia Groza

Soarele se ascundea printre frunzele verzi și groase ale nucului bătrân. Multe povești știa trunchiul acestui arbore, la umbra căruia bunica le povestise despre pasiunea ei pentru lână, țesut și tricotat, despre cum își făcea păpuși din linguri de lemn și le punea păr din mătasea de porumb.

Cum sosea vacanța sau weekend-ul, Mara și fratele ei, Toma, mergeau la bunici. Aerul proaspăt, animalele de companie și livada erau motive serioase de bucurie. Toamna aducea cu sine multe activități la care participau cu bucurie și ei.

– Dragii mei, vă aștept cu mare drag la cules de nuci! rosti bunica la telefon.

– Desigur, bunico! grăi hotărât Toma.

– Ce ne faci bun? întrebă Mara, care era recunoscută ca fiind o mare pofticioasă.

– Ce spui de un cozonac pufos, cu nuci și stafide, cu zahăr pe deasupra?

– Bunicooo! Mi-ai făcut o poftă. Am să visez toată noaptea numai cozonaci!

Copiii și bunica au început să râdă.

Peste câteva zile, bunica a frământat cu dragoste, pasiune pentru gătit și dor de neepoți un aluat gustos pentru cozonacii promiși. „Le voi da de lucru cum vin. Să-mi curețe nucile!” își spuse în gând bunica.

Când poarta s-a lovit de gardul de lemn, câinii au început să latre și copiii să râdă cu poftă, bunica a ieșit în prag.

– Ptiu! Dragii de voi! Dar repede ați ajuns de astă dată.

– Da, mama! Ne-am învoit cu toții și am pornit mai devreme la drum, spuse fiica celei mai blânde mame din câte există pe acest Pământ.

– Gata cozonacii? întrebă Mara, lăsând câinele liber.

– Aluatul doar. Am nevoie de ajutor la curățatul nucilor.

– Cu mare drag! Mă spăl pe mâini și imediat le pregătesc.

– Bunico, am aflat că nucile sunt foarte sănătoase. De aceea au forma creierului uman, ca să înțelegem că este important pentru ceea ce conțin: proteine, vitamine, minerale (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc și iod ), grăsimi, zise Toma.

– Da, dragul bunicii! Pe vremea mea fierbeam frunzele de nuc și ne limpezeam părul sau vopseam țesături.

– Sunt gata pentru ajutor de bucătar! spuse veselă Mara.

– Minunat! exclamă bunica.

– Am citit că nucile ne țin ochii sănătoși, ne vindecă bolile de stomac, ne întăresc oasele și dinții.

– Mulțumesc că mă învățați lucruri noi de fiecare dată!

– Auuu! Auuu! M-am zgâriat într-o coajă! se smiorcăi Mara.

– Imediat îți aduc un dezinfectant! rosti bunica.

– Nu e grav, buni!

– Mama, vreau și eu câteva nuci să prepar lapte vegetal de nuci!

– Desigur mamă! Sunt în lădiță câte vrei. Nu am băut niciodată! De data asta mă simt eu răsfățată!

– Nu e greu de obținut! Nu dureaza mai mult de 5 minute. Pentru aceasta avem nevoie de 100-150 grame de nuci hidratate, 1 blender puternic, 1 litru de apa si un saculet de strecurat laptele. Se pun in cana blenderului toate ingredientele (nucile si apa) si se amesteca pana se transforma in lapte. Urmatorul pas este sa separam pulpa de lichid. Astfel, din 100 grame de nuci obtinem 1 litru de lapte.

– Mi se pare un adevărat miracol, rosti bunica uimită!

Fiica își îmbrățișă mama fericită! De fiecare dată când revenea acasă, devenea copilă.

-Hai bunico! Unde sunt stafidele?

-Ahh! Stafidele! Dragele de ele așteaptă ascunse în borcanul primit de la voi!

-Nici nu spui că sunt struguri deshidratați! Știu că sunt bune pentru combatarea febrei! rosti Mara.

-Întrețin pielea sănătoasă, asigură strălucire și rezistență părului, ajută la tratarea infecțiilor! Sunt foarte gustoase și folositoare pentru organism, completă mama copiilor.

-Gata! Hai să facem cozonacii, că nu mai pot de poftă! se plânse Mara, ținându-se cu mâna de stomac.

Toți au început să râdă!

Bunica a pus cozonacii în forme și i-a pus la cuptor. Mirosul s-a împrăștiat în toată casa, ba chiar și în împrejurimi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.