În sfârșit, ziua mult așteptată sosise! Ce doi prieteni, Andrei și Mihai, au ajuns în tabăra de vară de la Snagov. Era minunat! Aveau activități din toate categoriile: de la sport, inclusiv caiac-canoe, până la teatru, educație financiară, televiziune și biologie distractivă. Băieții își doresc cariere în domeniul roboticii, dar anatomia îi pasionează în mod particular.
– Andrei, de abia aștept să aflu cum funcționează creierul! Mi se pare foarte interesant!
– Cred că noi, oamenii, suntem tot niște roboți, creați de un maestru talentat! rosti Andrei.
– Ai dreptate! Dacă ne lovim puțin, ne-am și defectat. Ai observat că noi avem creierul asemănător cu o nucă?
– Da! Mereu mă amuz pe seama acestei asemănări, dar și consum nucă în fiecare zi. Îmi place să mănânc sănătos, să știu că ofer corpului vitamine și tot ce are nevoie.
– Eu credeam că primul organ care se formează în timpul dezvoltării noastre este creierul! grăi Mihai. Apoi, căutând într-o revistă alte informații, am aflat că inima se formează prima.
– Da! Așa este. Pentru că avem nevoie de oxigen, care este transportat în tot corpul cu ajutorul sângelui, care locuiește în casa numită inimă și călătorește pe alei, șosele și drumuri numite capilare, artere și vene, completă Andrei.
– Hai să îți arăt un atlas de anatomie foarte interesant. Uite, creierul mare și creierul mic. Astăzi învățăm despre ele. Ard de nerăbdare!
– Ador să cunosc copii pasionați de mine! Ador să întâlnesc copii care mă respectă, atât pe mine, dar și pe celelalte rude ale mele, deoarece noi lucrăm în echipă. Altfel, nu prea putem să avem succes!
– Cine vorbește? Ai vreun CD? întrebă Andrei, mirat.
Mihai era mut și ușor speriat. Așa era firea lui.
– Iertare pentru sperietură! Suntem noi, emisferele cerebrale. Aici, aici, în atlas. Hai să vă povestesc puțin despre mine. După cum observați, am două culori: albă și cenușie. Partea albă este formată din codițe lungi numite AXONI și codițe scurte și foarte ramificate, precum crenguțele unui arbore, numite DENDRITE. Prin ele primesc eu, creierul mare, știri sau informații din mediul înconjurător.
– Adică… din natură? întrebă Mihai cu vocea răgușită.
– Da, da! Exact! Ceea ce se vede, se aude, se simte ca gust și miros! Eu le citesc cu mare atenție, dar foarte repede și ofer un răspuns de calitate, pe care îl expediez rapid, ca un mesaj pe telefon, unor organe care pot efectua comanda dată. Acestea sunt mușchii, dar și glandele.
– Glande precum… glandele salivare care produc saliva? rosti Andrei entuziasmat.
– Da! Chiar ele. Glandele salivare, lacrimale, sudoripare (pentru transpirație). Mă ajută foarte mult! Iar culoarea cenușie este oferită de celula nervoasă, în formă de stea. Ea este cea care ne ajută să gândim, să avem voință, să învățăm anumite lucruri.
– De ce unii sunt foarte buni la matematică, la construit roboții, iar alții la desen, muzică, compuneri? întrerupse Mihai discursul creierului.
– Ai observat că sunt oameni care folosesc mai mult mâna dreaptă, iar alții mâna stângă? Așa este și cu ceea ce știm să facem cel mai bine. Este important ce mesaj primesc de la oameni. Dacă ei vor să picteze, eu îi ajut! Dacă vor să construiască nave, roboți sau mai știu eu ce, la fel, îi ajut. Dar de ce să îngrămădim totul într-o singură emisferă, când totul poate fi lejer și plăcut. Așa că, o emisferă se ocupă de partea creativă, artistică, iar cealaltă de partea reală, concretă.
– Bine gândit! Ca să găsești rapid răspunsurile la ceea ce transmite omul! exclamă Andrei.
– Exact! Nu am timp de pierdut! Totul este foarte bine organizat la mine în sertare și dulapuri.
– Cum se numesc celulele tale? completă Mihai.
– Neuroni sunt cei despre care vă povesteam că au axoni și dendrite. Dar mai am și celule gliale, care ne oferă ajutor.
– Pentru ce? Am impresia că vă descurcați foarte bine! șopti Andrei.
– Mulțumim! Păi avem nevoie de hrană, de o mică reparație din când în când. Aceste sarcini revin celulelor gliale, care sunt într-un număr mai mare decât neuronii.
– Deci, fă-mă să înțeleg! La tine acolo, în interior, dacă ne-am uita cu microscopul, am vedea acești neuroni care se leagă între ei și formează o rețea de alei, nu? grăi Andrei.
– Exact! Aceste alei se numesc SINAPSE. Dar gata, vă las acum! Aveți de lucrat ceva la realizarea unui neuron și a mea.
– Îți vom face un fel de… statuie! șopti Mihai.
Atlasul fusese închis, iar copiii nu au primit răspuns. Dar începea atelierul de biologie distractivă. Vor face neuroni!
Activități:
1. Realizează din ață și carton un neuron.
2. Creierul mare are două culori: a. albă și cenușie b. albă și roșie c. cenușie și roz
3. Primul organ care se formează este: a. creierul, b. sângele, c. inima, d. stomacul
4. Substanța albă este formată din: a. celule, b. axoni și dendrite, c. emisfere cerebrale