crenguta lui Mos Nicolae

copiii erau galagiosi. ii inteleg dupa o saptamana obositoare, dupa zile friguroase, dardait si emotia intalnirii cu Mos Nicolae.
– priviti ce ceata s-a lasat, au strigat copiii in cor, ridicandu-se spre ferestre.
– da, este ceata, caci spiritul si spiridusii mosilor Nicolae si Craciun calatoresc sa vada ce ne dorim, sa verifice cat de cuminti suntem, spuse profesoara.
– doamna, dumneavoastra ati fost cuminte si buna, ne-ati iertat de atatea ori, ne-ati ajutat si la teste, cred ca Mos Nicolae va va aduce ceva frumos.
– ce va doriti doamna? au intrebat in cor prichindeii.
– imi doresc o acadea si o turta de dulce in forma de casuta.
clopotelul a sunat, copiii s-au risipit precum fumul, tanara profesoara s-a uitat pe fereeastra, a ridicat ochii spre cer, a zambit si a a gandit: „oare am fost cuminte? oare ma va vizita Mos Nicolae?”

fiecare a plecat linistit spre caselor lor. zarva de pe drum s-a estompat de catre linistea serii de iarna, geroasa si umeda, care iti biciuia chipul si iti ingreuna genele cu picaturi de ceata argintie.

codrut a ajuns acasa zgribulit si, dupa ce s-a spalat pe maini a cerut sa manance ceva fierbinte. simtea cum frigul a patruns pana in maduva oaselor, iar gura ii era inclestata de la atata dardait.
– dragul meu nu avem decat ceai cu o bucata de paine uscata. nu am primit nici astazi bani de la patroana mea.
– e suficient mama, nu te necaji. vor veni si zile mai bune. am invatat la scoala, cum Iisus a facut din firmituri paine si a inmultit pestele. ne va asculta si noua rugaciunile intr-o zi. am adus eu trei cornuri si lapte. dar am inghetat si voiam sa ma incalzesc.
sorbind incet ceaiul aburind, baiatul a fost molesit de caldura lichidului tamaduitor.

– ce baiat cuminte si sufletist! isi iubeste si respecta foarte mult mama. ii voi darui o nuielusa magica, spuse Mos Nicolae, aplecandu-se deasupra ghetelor ponosite, dar in ciuda acestui fapt foarte curate.
– cred ca e atat de cuminte incat nici nu se asteapta la vren cadou din partea ta, sopti spiridusul.
– hai sa ne grabim, avem atatia copii de vizitat, spuse mosul, dupa ce lasa o crenguta magica si dulciuri felurite in ghetele baiatului.

zorii zilei au crapat perdeaua de stele si ceata deasa. natura este inghetata. doua randuci zgribulite se indreapta spre casele oamenilor sa gaseasca ceva hrana.

codrut se trezeste incet, se freaca la ochi, casca si pune mana la gura, dar descopera gaurile numeroase din pijama, si aproape ii apar lacrimi in ochi. insa, tristetea ii este rapid alungata de rasul zglobiu al mamei.

– dragul meu, ha ha ha, uite, rugaciunile ti-au fost ascultate! te-a vizat Mosul!
– ce minune! asta chiar e minune mama! te iubesc! spuse baiatul sarutandu-si mama pe obraz, si strangand-o puternic in brate! dar ce este cu nuielusa aceasta? inseamna ca e suparat pe mine Sf. Nicolae?
un murmur se auzi in incapere, aproape de urechea lui Codrut. „nu este suparat pe tine. absolut deloc. din contra! nuielusa aceasta e magica. te rog sa iti scrii dorintele pe biletele, sa le transformi in globulete si sa ornezi cu ele aceasta crenguta, dupa ce ai sadit-o in gradina. ele se vor indeplini si vei fii fericit alaturi de mama ta!”

spiridusul a disparut. baiatul, s-a imbracat cu un pulovar gros, tricotat din lana si a inceput sa execute confesiunea vocii pe care o auzise.

*
in preajma sarbatorilor, ingerii sunt mai aproape de oameni, buni sau rai, le sunt iertate greselile – mai ales daca ei se roaga pentru asta – si dorintele lor se indeplinesc! se intampla adevarate miracole! este necesar doar sa crezi si sa iti deschizi sufletul pentru a simti bunatatea, frumusetea, blandetea din cei dragi noua.

*

asteptati-l pe Mos Nicolae in liniste si cu ganduri bune, cu ceai fierbinte si cateva cuvinte scrise din tot sufletul vostru!

pupici si imbratisari de la spiridusii mosului celui darnic!

3 thoughts on “crenguta lui Mos Nicolae

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.