Cu o carte, mai buni decât ieri!

Lectura este metoda prin care viața fiecărui copil poate fi îmbunătățită! Iubesc copiii și poveștile de când sunt mică. Am reușit să îmi împlinesc visul de a scrie pentru copii, povești cu pilde, povești despre importanța unui comportament bun în natură, povești motivaționale care oferă ideea că se poate să avem succes, prin perseverență și ambiție. Poți descărca ghidul manifest pentru lectură de aici, de pe site. 

Care este ritualul de citire al copilului tău? Dar al tău ca părinte? Când ați cumpărat împreună cărți? Dăruiți cărți de zilele importante? Care a fost cartea de neuitat a copilăriei tale? Cum ți se par cărțile pentru copii și adolescenți de astăzi? Care este cea mai recentă carte lecturată de tine? Dar de copilul tău? Ce cărți ai cumpărat recent? De ce cumperi cărți? Faci donații în cărți pentru centre de copii sau biblioteci din țară?

Una din patru cărți vândute în ultimele 12 luni de Libris, librărie online cu tradiție pe piața din România, a fost pentru copii sau de parenting. Categoriile Carte pentru copii și Creșterea Copiilor (Parenting) și-au crescut constant ponderea în vânzările de pe Libris.ro, ajungând la 25%, față de aproximativ 15% în urmă cu 3 ani. Astfel, cu aproape 30.000 de volume în limba română și engleză listate pe site, cărțile pentru copii se apropie în popularitate de beletristică, semn că părinții sunt tot mai preocupați să insufle copiilor interesul pentru lectură.

Printre cele mai comandate cărți pentru copii s-au numărat titluri consacrate precum ”Recreația Mare” (Mircea Sântimbreanu), ”Singur pe lume” (Hector Malot) – CARTEA PE CARE AȘ RECITI-O ANUAL, ”Amintiri din copilărie” (Ion Creangă), dar și titluri noi, cum ar fi ”Bufnița care se temea de întuneric” (Jill Tomlinson) sau ”500 de adevăruri uimitoare și amuzante”.

  

Potrivit datelor Libris, comanda medie în perioada mai 2021- aprilie 2022 a fost de 105 lei. Printre volumele care se regăsesc în comandă alături de cărțile pentru copii se numără cărți de Beletristică, dar și de Parenting, Dezvoltare personală sau Manualele și Cărțile Școlare. Din totalul clienților care au plasat comenzi de cărți pentru copii pe Libris.ro, un sfert au revenit pentru cel puțin o nouă comandă în decursul perioadei analizate. 

Cartea pentru copii ajunge la aproape
25% în vânzările Libris. Topul celor mai vândute titluri

 

Una din patru cărți vândute în ultimele 12 luni de Libris, librărie online cu tradiție pe piața din România, a fost pentru copii sau de parenting. Categoriile Carte pentru copii și Creșterea Copiilor și-au crescut constant ponderea în vânzările de pe Libris.ro, ajungând la 25%, față de aproximativ 15% în urmă cu 3 ani. 

Astfel, cu aproape 30.000 de volume în limba română și engleză listate pe site, cărțile pentru copii se apropie în popularitate de beletristică, semn că părinții sunt tot mai preocupați să insufle copiilor interesul pentru lectură.

Printre cele mai comandate cărți pentru copii s-au numărat titluri consacrate precum ”Recreația Mare” (Mircea Sântimbreanu), ”Singur pe lume” (Hector Malot), ”Amintiri din copilărie” (Ion Creangă), dar și titluri noi, cum ar fi ”Bufnița care se temea de întuneric” (Jill Tomlinson) sau ”500 de adevăruri uimitoare și amuzante”.

Oferta editorială adresată copiilor însumează titluri atât în limba română, cât și în limba engleză, de la aproape 500 de edituri. Topul editurilor cu cele mai numeroase titluri pe Libris.ro este condus de Editura Litera, urmată de Didactica Publishing House, Grupul Editorial Art, Gama și Aramis.

 

Din totalul cărților destinate copiilor disponibile pe site-ul librăriei, peste 12.000 de titluri sunt în limba română (cu livrare imediată din stoc) și peste 14.800 titluri în limba engleză (cu livrare în 3-5 săptămâni).

În perioada analizată (mai 2021-aprilie 2022) topul celor mai vânduți autori pentru copii este condus de Ion Creangă urmat de Jil Tomlinson și Hans Christian Andersen, iar printre cei mai vânduți autori români din toate timpurile se numără Ion Creangă, Ioana Chicet-Macoveiciuc, Mircea Sântimbreanu, Ion Luca Caragiale și Mihail Sadoveanu. Cel  mai vândut volum pentru copii este 500 de adevăruri uimitoare și amuzante, care se menține în top după ce și la nivelul anului trecut a fost cea mai populară alegere.

Top 10 cele mai vândute cărți pentru copii

 

  1. 500 de adevăruri uimitoare și amuzante
  2. Recreația mare – Mircea Sântimbreanu
  3. Singur pe lume – Hector Malot
  4. Dumbrava minunată – Mihail Sadoveanu
  5. Amintiri din copilărie – Ion Creanga
  6. Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi – Nikolai Nosov
  7. Bufnița care se temea de întuneric – Jill Tomlinson
  8. Prima mea carte de ghicitori și proverbe – Patrisia Lungu
  9. Povestea bradului. Carte de colorat – H.Ch. Andersen
  10. Marea carte de colorat 3-4 ani

 

 

Top 15 în afara bibliografiei școlare:

  1. 500 de adevăruri uimitoare și amuzante
  2. Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi – Nikolai Nosov
  3. Bufnița care se temea de întuneric – Jill Tomlinson
  4. Magie de iarnă – Moș Crăciun – Povestim, colindăm, recităm și colorăm
  5. Poveste de Crăciun – Charles Dickens
  6. 500 de adevăruri incredibile și trăsnite
  7. Matilda – Roald Dahl
  8. Povești ca să te iubești mai mult – Francesc Miralles, Alex Rovira
  9. Pisicuța care voia să ajungă acasă – Jill Tomlinson
  10. Olguța și un bunic de milioane – Alex Moldovan
  11. Micul prinț – Antoine de Saint-Exupery
  12. Pinguinul care voia să afle mai multe – Jill Tomlinson
  13. Războiul care mi-a salvat viața – Kimberly Brubaker Bradley
  14. Cartea cu Apolodor – Gellu Naum
  15. Povestea fără sfârșit – Michael Ende

Top 10 cei mai vânduți autori pentru copii

 

  1. Ion Creangă
  2. Jill Tomlinson
  3. Hans Christian Andersen
  4. Frații Grimm
  5. Mark Twain
  6. Ioana Chicet-Macoveiciuc
  7. Roald Dahl
  8. Geronimo Stilton
  9. Jules Verne
  10. Mary Pope Osborne

 

Top 10 cei mai vânduți autori români pentru copii

 

  1. Ion Creangă
  2. Ioana Chicet-Macoveiciuc
  3. Mircea Sântimbreanu
  4. Ion Luca Caragiale
  5. Mihail Sadoveanu
  6. Petre Ispirescu
  7. Emil Gârleanu
  8. Alexandru Mitru
  9. Gellu Naum
  10. Alex Moldovan

 

Există o nevoie vastă, desigur, pe partea de bibliografie școlară consacrată, topurile de vânzări vorbesc de la sine. Remarcăm, totuși, în ultima perioadă că părinții și instituțiile cu buget mai generos alocat fondului de carte se orientează și către titluri actuale și serii apreciate de copii. Harry Potter, Jurnalul unui puști, Cum să faci să nu citești, Cronicile din Narnia, Pisicile războinice, Aventurile lui Habarnam, Momilandia, 500 de adevăruri uimitoare și amuzante, Pettson si Findus sunt exemple de titluri și volume care aduc bucurie copiilor și cu ajutorul cărora personalul didactic insuflă elevilor dragostea pentru lectură – a precizat Laura Țeposu, CEO Libris.

 

Cele mai comandate cărți pe categorii de vârstă

 

  • Prima mea bibliotecă ilustrată: Primele cuvinte (categoria 0-1 an)
  • Clasificare: Anotimpuri (categoria 1-3 ani)
  • Magie de iarnă – Moș Crăciun – (categoria 3-5 ani)
  • Prima mea carte de ghicitori și proverbe – Patrisia Lungu (categoria 5-7 ani)
  • 500 de adevăruri uimitoare și amuzante (categoriile 7-10 ani și 10+)

 

Este evident pentru noi că secțiunea dedicată copiilor și părinților va continua să crească, iar noi încurajăm acest lucru printr-o ofertă vastă și variată de carte, prețuri avantajoase și livrare rapidă. Totodată, continuăm demersurile de a încuraja lectura în rândul celor mici, cu strategii pe termen scurt și lung, proiecte speciale și inițiative de impact. Prin proiectul CarteTeca am dotat deja aproape 150 de biblioteci școlare cu titluri actuale, adecvate publicului tânăr și în formare, a mai adăugat Laura Țeposu.

 

Conform datelor companiei, în perioada de referință, comanda medie a fost de 105 lei. Printre volumele care se regăsesc în comandă alături de cărțile pentru copii se numără cărți de Beletristică, dar și de Parenting, Dezvoltare personală sau Manualele și Cărțile Școlare. Din totalul clienților care au plasat comenzi de cărți pentru copii pe Libris.ro, un sfert au revenit pentru cel puțin o nouă comandă în decursul perioadei analizate.

 

 

Despre LIBRIS

Afacere 100% românească, Libris a intrat pe piața de carte în 1991, cu librăria Șt. O. Iosif din Brașov. În 2009, apare Libris.ro care, în 13 ani de existență în online, a devenit nume de referință pe segmentul de librării, livrând comenzi către 1,7 milioane de clienți din întreaga lume.

 

În toți acești ani, Libris și-a asumat activ un rol de susținător al lecturii și a derulat campanii numeroase în acest sens. Din 2019, Libris a demarat proiectul CarteTeca, prin care își propune ca în 5 ani să ajungă în peste 350 de unități de învățământ, cu donații de volume actuale, care să-i atragă pe copii și adolescenți către lectură.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.