De ziua mamei

De câteva zile bune, primăvara pusese stăpânire pe oraș. Soarele era prezent pe cerul senin cât ținea ziua. Păsările călătoare s-au întors din țările calde și lucrau de zor la cuiburi.

– Dragi copii, mâine să aduceți stofă, pânză, mărgele și nasturi pentru a realiza broșe pentru mamele voastre! spuse educatoarea.

Ina a alergat fericită spre casă, cu gândul să caute materialele despre care le vorbise educatoarea.

– Scumpa mea, să nu te sperii! Sunt acasă! șopti cu voce răgușită, mama fetiței.

– Ce ai pățit mama?

– Am răcit foarte rău. M-am lăsat păcălită de vremea aceasta frumoasă. Te rog mult să te duci la farmacie, să îmi cumperi antibiotice.

– Da, mama! Mă duc!

Ina a primit banii și a plecat la farmacie.

Farmacista a fost foarte amabilă și i-a explicat cum se iau medicamentele, scriindu-i și pe cutie.

– Vă mulțumesc din suflet! O primăvară minunată vă doresc! grăi Ina.

Când a ieșit din farmacie, un băiețel cu skateboard nu a zărit-o pe Ina și a lovit-o. Cutia cu medicamente și restul în monede au țâșnit din mâna fetei, au zburat prin aer și au căzut într-un canal.

Ina a rămas cu privirea pierdută. S-a așezat în genunchi, încercând să scoată cutia cu antibiotice. Cu lacrimile curgându-i pe obraz, micuța șoptea: ”Ce mă fac acum? Mama este foarte răcită! Nu mai am niciun ban!

– Mama, uite-o pe Ina! A pățit ceva. Să mergem să vedem ce i s-a întâmplat! spuse Tudor.

– Bună Ina! Ce este cu tine aici?

Copila le-a explicat printre lacrimi pățania.

– Draga mea, liniștește-te! Am răcit și eu, iar acum am luat de la piață muguri de brad și facem un sirop care o va însănătoși degrabă pe mama ta. Nimic nu este întîmplător. Îți dau bani să te duci cu Tudor la plafar să îi cumperi și un sirop de pătlagină. Vă aștept aici! murmură mama lui Tudor.

Copiii s-au îndreptat spre plafar.

– Să nu îți fie teamă! Mugurii de brad și pătlagina fac miracole. Știi că natura este o sursă de energie pentru oameni.

– Da, ai dreptate! Chiar mă bucur că a sosit primăvara. Promit că voi merge să culeg plante medicinale anul acesta, rosti Ina, suspinând ușor.

Bucuroși că au găsit ce aveau nevoie, s-au întors la mama lui Tudor.

– Vă mulțumesc mult pentru ajutorul oferit! Merg să îi fac mamei un ceai și să îi dau sirop de pătlagină.

– Îi aducem și siropul din muguri de brad, imediat ce s-a făcut! Sănătate multă mamei! exclamă Tudor.

Acasă, Ina i-a povestit mamei sale pățania și i-a cerut să o ierte că nu a fost atentă.

– Se putea întâmpla oricui! Nu ai de ce să fii tristă. Important este că ai fost ajutată de oameni buni și sfătuită corect. Uitasem că natura ne oferă leacuri sigure și gustoase care ne redau energia și sănătatea. Vom face o cură cu semințe și fructe pentru a oferi organismului vitamine.

Când Ina ducea la bucătărie cana goală din care mama servise ceaiul, Tudor a sunat la ușă.Speriându-se a scăpat cana care s-a transformat în zeci de cioburi.

– Am adus siropul de muguri de brad! Însănătoșire grabnică mamei tale. Ne vedem mîine la grădiniță. Să nu uiți materialele pentru broșe! șopti Tudor, făcându-i cu ochiul colegei și prietenei sale. Dar… sângerezi! Ce ai pățit?

– Off… nu am sesizat că m-am rănit. Am spart o cană! În momentul când am auzit soneria m-am speriat. Nu este grav, fii liniștit! Mulțumesc mult! Nu le voi uita. Sunt nerăbdătoare să pregătesc ceva deosebit mamei mele.

– Și eu la fel! Mamele sunt ființe deosebite, blânde și înțelepte! Ina, mă gândeam ca în primăvară să plantăm câțiva arbuști ale căror fructe sunt folositoare pentru sănătatea oamenilor! Ce spui? Iar acum, pentru că nu pot pleca știind că ești rănită, am să te bandajez cu tinctură de mușețel. Am  din întâmplare la mine.

– Este o idee minunată și te susțin! Da, acum te rog să îmi dezinfectezi rana, murmură Ina care a  simțit o ușoară usturime.

8 martie se apropia cu pași repezi. La grădiniță, Tudor, Ina și ceilalți colegi au colaborat extraordinar, au făcut schimb de materiale, mărgele, nasturi și au realizat broșe originale pentru mamele lor. Educatoarea era mulțumită și deosebit de încântată de obiectele reușite făcute de copii.

– Mamele voastre vor fi mândre de voi! Sunteți minunați, harnici și foarte talentați! Să vă prețuiți mamele, întotdeauna! exclamă emoționată educatoarea.

– Toate femeile sunt deosebite și puternice asemenea unui ghiocel! Deși pare firav, străbate cu bucurie și energie solul înghețat pentru a anunța sosirea primăverii! grăi Tudor, oferindu-i un buchețel de ghiocei doamnei educatoare.

Primăvara este un simbol al trezirii la viață din înghețul din timpul iernii. Ziua se mărește și razele soarelui mângâie gingaș mugurii adormiți, transformându-i în frunze. Natura renaște… dragostea plutește în aer și este reprezentată în șnurul de Mărțișor…  8 martie vine să ne amintească de ființele gingașe care ne-au dat viață: mamele.

Ina și Tudor au arătat educatoarei bannerul pe care scria: LA MULȚI ANI FERICIȚI MAMELOR DE PRETUTINDENI!

Mama Inei s-a însănătoșit și a realizat că plantele au fost utilizate de pe vremea străbunicilor în vindecarea bolilor și dezinfectarea rănilor. „Îmi voi susține copiii în proiectul lor de a planta arbori și arbuști folosiți în farmacia verde!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.