Despre teama de alcool, efectele sale și lectură

Alcoolul… nu suport mirosul, iar efectele mă paralizează, mă sperie, mă fac să plâng.

Mi-am văzut tatăl meu beat de câteva ori. Nu mi-a plăcut. Mi-a fost rușine! Extrem de rușine! Mereu am visat la părinți veseli, care să mă susțină, să se joace cu mine, să îmi ofere călătorii din care să învăț.

Am avut o vecină care era bibliotecară. Citea foarte mult. Era extrem de deșteaptă. Viața, supărările, au determinat-o să se afunde în alcool. Mergea pe gard. O priveam cu milă și îmi venea să plâng de fiecare dată când o vedeam.

De fiecare dată când vedeam un bețiv, tremuram și intram în curte. Încă mai am acest comportament. 🙁

Din teama aceasta, am atras exact același gen de bărbat: cu probleme cu alcoolul. M-am învinovățit Am crezut că pot schimba situația. Am căutat soluții de terapie: izolare în centre specializate, diferite activități și tratamente. Era însă prea costisitor pentru mine, mai ales că eram singura care întreținea familia. După 6 ani de zile în care nu mă puteam baza pe soțul meu pentru că bea și adormea buștean, am ales să pun capăt acestei situații grele. Când auzeam fâsâitul cutiei de bere, simțeam dorința de a mă ghemui și de a evada din acel loc. Îmi era foarte frică pentru copiii mei! Nu, nu pentru agresivitate, ci pentru modelul pe care îl aveau. Alcoolul ațâță! Tatăl soțului meu a fost alcoolic. Mi-a fost teamă ( și încă îmi este ) să nu moștenească băiatul meu!

Am decis să plec, să ies din această relație toxică, fără respect și fără dorința de a fi prezent în viața celor dragi.

În decembrie, luna în care am decis să rămân în casa părintească, am citit „Un nou început” de Kristin Hannah. Am plâns puternic, cum nu o mai făcusem de mult. Acolo, am descoperit efectele criminale ale alcoolului și puterea unei femei pusă în fața unui soț alcoolic. Apoi, „Apă proaspătă pentru flori” mi-a dat curajul să nu regret pasul făcut, oricât de dificil mi-ar fi drumul pe o perioadă de timp nedeterminată.

Pot spune că LECTURA a fost remediul pentru a depăși momentul deciziei de a ieși din relația toxică. Am găsit puterea de a merge înainte fără regrete. Am descoperit puterea femeilor în contexte diferite.

Iubesc lectura de când mă știu. Am primit cărți de la învățătoarea mea și apoi de la profesoara de limba și literatura română. Particip la cluburi de lectură din dorința de a citi cărți BUNE. Toate cărțile au un mesaj benefic, terapeutic. 

Care este relația ta cu cititul?

Cum îți influențează lectura viața? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.