Despre VICTOR BABEȘ şi … un Concurs

VICTOR BABEȘ – om de știință remarcabil în întreaga lume

Victor Babeş s-a născut la Viena pe 4 iulie 1854. Tot aici obține titlul de doctor. Patriot desăvârșit acceptă să vină în țară și să ocupe un post la Facultatea de Biologie din București, dar și conducerea unui Institut de bacteriologie.

Victor Babeş

„Venit în tară, înfiinţează la Facultatea de Medicină învăţământul de Anatomie patologică şi bacteriologie. Purtător de orizonturi noi, el a pus piatra fundamentală în studiul medicinei. Opera sa reprezintă o adevărată comoară ştiintific-culturală a patriei şi reprezintă o contribuţie deosebit de însemnată a ştiinţei româneşti, adusă progresului ştiinţei mondiale“, preciza Iacob Haller în lucrarea sa.

Victor Babeș încerca să prevină îmbolnăvirile. A înființat un centru de vaccinare împotriva rabiei sau turbării. El a descoperit 50 de microbe/bacterii noi. A observant că asocierea mai multor bacteria produce boli. S-a ocupat de studiul unor boli care la acea vreme făceau ravagii și anume: tuberculoză, holeră, ciuma, sifilis, lepră.

A publicat o carte despre turbare în anul 1912. Turbarea este provocată de un virus, deci este o viroză.

El a studiat și alte virusuri cum ar fi cele care produc rujeola (care face ravagii și azi), vărsatul, gripa, scarlatina.

Bacteria = microb este un organism unicelular, care prezintă un perete cellular, citoplasmă, un nucleoid și organite de mișcare (deplasare).

Virus = formă acelulară care are nevoie de un alt organism pentru a se hrăni și a se multiplica. Prezintă central un ADN sau un ARN, protejat de o capsulă format din proteine (ca un acoperiș alcătuit din țigle; arată precum un buzdugan).

O bacterie are mai multe forme:

  • Sferică = coc
  • Bastonaș = bacil (exemplu bacilul fânului sau bacilul Koch)
  • Virgulă = virion

Există bacterii lactice (Lactobacillus) care acresc laptele și sunt utile în industria alimentară. Altele acresc murăturile. Unele au devenit rezistente la antibiotice. Parcă sunt soldați cu scuturi puternice!

Concurs!

Desenează cea mai „războinică” bacterie! Scrie clar legenda și explică într-o frază de ce crezi că bacteriile au căpătat rezistență.

Premiu: o carte „Întâmplările detectivului Curios” – Claudia Groza – editura Nomina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.