DOXI ȘI LECTURA de Claudia Groza

DOXI ȘI LECTURA
de Claudia Groza


Vântul s-a pornit dintr-o dată. Frunze mici și mari, ca niște chipsuri gustoase și bine rumenite, zburătăceau prin văzduh. Nori gri, furioși, acoperiseră cerul într-o secundă.

– Hei, Doxi! Ce faci? Pornești spre casă ori te adăpostești în scorbura acestui copac de sute de ani.
– Bună MARTEka! Cred că ar fi înțelept să rămân în scorbura bătrânului stejar. Asta dacă nu vreau să ajung acasă ciuciulete!
– Ai fi tocmai bun pentru murăturile de toamnă!, râse MARTEka. 
Cei doi prieteni s-au strecurat în scorbura migălos sculptată într-un arbore secular, pe care îl foloseau adesea fie ca punct de întâlnire în parc, fie să se bucure de umbra pe care o oferea cu bunătate stejarul.
– Doxi, se cam duce vara! Mantia de întuneric coboară peste oraș mult mai devreme. Frunzele s-au colorat în mii de culori și deja formează covoare moi în multe locuri.
– Hei! Nu-mi strica bucuria acestor clipe de visare!
– La ce visezi? La temele pe care le ai de rezolvat, așteptând ca cineva să le finalizeze în locul tău?, rosti MARTEka, atingându-l ușor pe umărul stâng și pufnind în râs.
– Prietena mea, NETi, mă va ajuta să le dau gata într-o singură zi, spuse Doxi.
– Da, da! S-o crezi tu! Mi-am limitat oferta de teme date de-a gata!, se auzi o voce ca de robot.
Nu era altcineva decât NETi, prietena lui Doxi și a MARTEkăi, pasionată de internet și de acces la informații. 
– Ne urmărești?, întrebă revoltat Doxi.
– Nicidecum. Am ieșit la plimbare cu Alfi pentru a pune la cale un program de lectură pentru anul școlar care stă să înceapă și ne-a prins ploaia. Ne-am ferit de picăturile răutăcioase sub stejarul cel înțelept și v-am auzit vocile. 
– Alfi, bătrâne, mă pot baza pe tine? 
– Cu ce anume, copile?
– Să îmi furnizezi niște fișe de lectură deja completate. NETi nu vrea să îmi caute informațiile pe site-urile școlare.
– Ah, prieten drag, știi cât îmi ești de drag, dar la fel de dragi îmi sunt și cărțile. Te pot ajuta! Ce neinspirat sunt!
– Daaaa? Mă ajuți? Uraaaa!, strigă Doxi, aproape țopăind… asta dacă spațiul i-ar fi permis. 
– Nu te entuziasma așa repede! Nu îți pot oferi fișele completate, însă îți pot împrumuta toate cărțile pe care le ai notate pe lista de lectură.
– O, nuuuu! Așa nu vreau! Nu mă înțelege nimeni! Nu am timp să citesc! Iar unele cărți sunt vechi și mă plictisesc, se văicărea Doxi, cu lacrimi în ochi. 
– Poate ai dreptate!, grăi Alfi abătut. Unele cărți sunt vechi, iar jocurile și aventurile ți se par demodate. Imaginează-ți că scrii o carte despre prietenii tăi și toate întâmplările prin care ați trecut împreună. Peste ani buni, alți copii vor aprecia cartea ta ca fiind învechită, plictisitoare. Cum te-ai simți? 
Doxi îl privea lung, cu ochii ațintiți pe chipul prietenului său. 
– Da, ai dreptate! Ai câștigat! Voi citi fiecare carte pe care o am pe listă.
– Am o idee!, adăugă MARTEka veselă.
Toți s-au răsucit către fata cu bucle blonde, foarte prietenoasă, care găsea mereu soluții sau venea cu idei de pe planeta Marte. 
– Când obosești, poți lua o pauză și te joci!
– Cum să se joace?, rosti revoltată NETi. Ca apoi să intre în criză de timp și să apeleze din nou la mine? Nu înțelegeți că nu îi ajut pe copii dacă le ofer rezumate și teme rezolvate?
– Imediat vă dau exemplu de jocuri atât de drăguțe și utile pentru minte, răspunse senină, cu ochii strălucind de inteligențăMARTEka.
Jocuri pentru minte și dezvoltarea vocabularului:
1. Scrieți bilețele cu diferite domenii de activitate. Extrageți unul și spuneți/notați cât mai multe cuvinte,obiecte care au legătură cu acel domeniu.
Exemplu: bucătar: șorț, aragaz, oală, furculiță, ciorbă….
Mecanic auto: mașină,volan,etc.
2. Autori și cărți. Fă o listă cu autori și numerotează-i. Apoi alege – fără a trișa – o cifră. Spune/scrie cât mai multe cărți, povești, poezii și date despre acel scriitor. 
3. Enumeră notele muzicale. Scrie în dreptul fiecărei note, cât mai multe cuvinte care încep cu acele litere. 
De exemplu: do: dorință, dor, dovleac, doc, domestic, docil, dovadă, etc.
Doxi, NETi și Alfi au citit atent exercițiile și li s-au părut foarte interesante.
– Intru și eu în joc, Doxi!, șopti Alfi.
– …sinceră să fiu, și eu sunt dispusă să încerc.
– Daaa! Așa da! Oricum prieteni dragi, știu că lectura este foarte importantă pentru minte, trup și suflet, că pot călători oriunde îmi doresc, în trecut, dar și în viitor, că pot descoperi personaje din cele mai diferite, unele care să îmi semene – mai ales la năzdrăvănii! Hahaha – dar și altele de la care pot învăța multe lucruri interesante.
– Hai Doxi! Gata cu vorba lungă! Uite! Ploaia s-a oprit, așadar ne abatem pe la biblioteca lui Alfi, îți iei cărțile pentru lectura de vacanță și la treabă!, se auzi NETi, cu vocea ei dură, fără pic de umor. 
Cei patru prieteni au pornit spre casa lui Alfi, unde cărțile se simțeau regine și prințese. NETi și MARTEka o luaseră înainte discutând despre cursurile de scriere creativă și de pictură la care participaseră în această vară. Alfi și Doxi, își priveau vârfurile pantofilor sport.
– Doxi, te pot întreba ceva?
– Sigur Alfi.
– Tu iubește lectura. La școală îți iei mereu notițe. Ești un exemplu pentru copiii care citesc revista ce îți poartă numele. Ce s-a întâmplat cu tine?
– Off, Alfi, îmi este atât de rușine. M-am lăsat influențat de copiii care mi-au povestit că sunt un fraier că citesc atâtea cărți, când pot da o căutare simplă pe internet – și aici m-am gândit imediat la NETi – și obțin rezumatele cărților gata scrise,doar să le printez. Apoi, m-am jucat toată vara cu ei, iar acum, sincer, îmi este puțin teamă că nu voi termina de lecturat toate cărțile de pe listă. Te voi dezamăgi pe tine, apoi pe părinți și nu în ultimul rând pe doamna învățătoare.
– Nu este așa! Vei reuși să citești toate cărțile. Cu voință și o bună organizare știi că poți face tot ce îți propui, murmură Alfi, prinzându-l pe Doxi de umăr.
Zilele erau numărate. Alfi, Doxi, NETi și MARTEka citeau cu spor în fiecare zi de final de vară și se lăsau pradă jocurilor minunate și hazlii de pe planeta MARTE.
Un an școlar cu multe lecturi interesante alături de DOXI și prietenii săi. 
Vă așteptăm în Clubul Cititorilor Pasionați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.