Educație senzorială
Visul meu din copilărie a fost să devin o femeie cu impact asupra vieții copiilor, implicându-mă în educația lor. De unde a pornit totul? De la o carte mică, cât palma unui copil, care încăpea într-un buzunar. Am realizat că lectura va fi salvarea mea și de acolo vor apărea soluții. Așa că, peste ani am devenit profesor și scriitoare, folosind poveștile în educația copiilor.
În momentul în care am devenit mamă de gemeni, mi-am dorit să îi atrag în lumea cărților. Am căutat idei și soluții. Am găsit cărțile senzoriale din fetru.
Ce metode non-formale de educatie putem sa gasim?
Astfel le-am creat povești pornind de la obiectele, personajele și noțiunile de forme, culori și numere. Dornică de a fi o mamă bună, am căutat modalități non-formale de educație. Am descoperit educația Montessori și Waldorf. Ele se bazează mult pe partea senzorială.
Am început căutările și am descoperit cărțile senzoriale pentru bebeluși, atât din fetru, dar și cărți senzoriale din diverse materiale (pânză, fâș, stofă, lână). Am găsit chiar jucării senzoriale în formă de cuburi, având pe laturi diferite obiecte care scot diferite sunete (clopoței), dar au și forme geometrice diferite. În perioada în care stăteau pe burtică, micuții mei atingeau cu plăcere cărțile senzoriale pentru bebeluși.
Aveau activități diferite: animale la fermă (purceluși, văcuțe, oițe de scos din camion și puse în țarc, de exemplu ), nasturi mici și mari de numărat, animale din catifea, blăniță și material lucios.
Am folosit cu mare drag și povești audio, lectura unor cărți ilustrate, cu puțin text. Însă, pentru primii trei ani, partea senzorială este foarte importantă. Eu am creat „instrumente muzicale” folosind sticle micuțe de plastic, cutii de chibrituri în care am pus boabe de fasole, grâu, orez.
Când au mai crescut am folosit tăvițe în care am pus mălai și făină (separat), iar ei au desenat fie cu degetul, fie cu lingurițe de lemn sau plastic.
E atât de important să folosim educația senzorială Montessori! Copiii au nevoie de auditiv, vizual, tactil, termic, olfactiv și gustativ.
Jucați-vă cu sunete, texturi, culori! O copilărie veselă tuturor!