FESTINUL SALATELOR ȘI INVITATUL SPECIAL de Claudia Groza Lazăr

Zilele de vară se derulează una câte una pe scena anotimpului. Încearcă să aducă senin, culoare, veselie, joacă și sănătate. Fiecare plantă își întinde fructele în razele jucăușe ale soarelui, iar acestea le coc și le oferă energie.
O ploaie este o binecuvântare pentru plante! Apa este foarte importantă pentru ele, ca și pentru oameni.
Sara pregătește legumele pentru o salată răcoroasă în ziua aceea caniculară, dar și pentru a se bucura de o porție bine meritată de vitamine. Doi ardei grași, un castravete prietenos, patru roșii vesele și zece frunze de salată creață așteaptă fericite în chiuvetă. Vor fi spălate cu multă apă rece! Așa cum e bine să facem și dușul pentru o piele sănătoasă!
– De abia aștept să înot în ulei și oțet! spuse veselă și nerăbdătoare o frunză de salată.
– Și eu! Să lăsăm vitaminele să plutească și să fie asimilate de oaspeți! adăugă castravetele.
Sara a tăiat castravetele în rondele subțiri.
– Ce frumos se văd celulele, aceste cămăruțe cu forme geometrice, chiar în mijlocul castravetelui! exclamă copila entuziasmată.
Feliile de roșii săltau sprintene pe farfurie, parcă ar fi fost Sara pe marginea piscinei, pregătită pentru un salt.
Ardeiul gras s-a lăsat feliat și apoi a privit cum Sara a strâns cu grijă semințele pentru a le sădi în micuța ei grădină de legume creată pe balcon. Poate puțin cunosc, dar banalul ardei gras este o sursă inepuizabilă de vitamina C.
– Ești mai bogat chiar decât portocalele și suratele lor mandarine și clementine! De aceea te iubesc atât de mult și vreau să te am mereu în apropiere! Răsadurile le cresc cu dragoste, oferindu-le apă, substanțe hrănitoare și multă atenție! Îți mulțumesc domnule ardei gras pentru vitaminele A și E, atât de bune pentru tenul meu!
Chiar așa era! Sara le cântă plantelor sale, pe care le creștea cu voie bună pe balcon, dar și la bunicii ei la curte.
– Astăzi am să adaug în salată frunze de rucola! exclamă fericită Sara.
Legumele au tresărit. S-au strâns unele lângă altele, pregătite de atac. Cine era rucola? De unde apăruse? Când fuseseră detronate?
– Hei! Nu vă supărați! Este rudă cu voi! Rucola sau voinicica este o plantă folosită din vechime. Poate fi pusă în salate, dar și pe pizza sau chiar în omletă. Este cunoscută din Brazilia până în Cipru, din Argentina în Italia. Astăzi vreau un festin! Astăzi vreau o călătorie culinară! Îmi doresc o vară cu multe vitamine, energie și sănătate! grăi Sara.
Ardeiul gras pășește în față și trage funza crestată, alungită, bogată în apă și vitamine A, C și K, tocmai bune pentru oase, dar și dinți.
Știind că mama Sarei este foarte obosită, castravetele acceptă ca delicioasa și acrișoara rucola să li se alăture.
Totul e bine când se termină cu bine!
Salata bogată în vitamine a fost savurată de Sara și familia ei.
– Felicitări Sara! Faci cele mai originale și mai gustoase salate!
– Îți mulțumesc mama! Știi că iubesc vara cu tot alaiul ei de legume! Îmi place procesul de fotosinteză, conectarea plantelor la soare!
– Cred că vei ajunge un bun nutriționist sau un biolog renumit! rosti tatăl.
– Nimic nu este întâmplător! E important să faci cu pasiune și dragoste! șopti fericită copila.
Voi ați mâncat legume azi? Ce rețete ați pregătit? Ce semințe vreți să sădiți?

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DbvndHeOp_Lo%26feature%3Dyoutu.be%26fbclid%3DIwAR1JIiY-QaTzv4H7Z9ipCaPAB0GfoMicZSjr2LBXR38XrzKXo53HrHRHNOQ&h=AT1gGijTIWi_M3buBamdJ-bWjZvFxCjE6v5dvuGbOkxf5nEl_coAVOVqswKr4liI0jtoo-TvP54OnRn8oh8Hz4zv6_PHHghjpRbNdoMv_octweu0Szg7KN3-CtxP52fzVK5RJ2KRvZISjGzWgu4&__tn__=-UK-R&c[0]=AT13RLB693QyGezK-XwIrcPYcjYu1jdSG-lqv5IRLTHB-o6SL3atgRdDEqCWAvZWuvFetOr5DPUIRiPcw-j1yPoN9QDesxOPYxlEEA_9OtGWVH3yDgzrY_0ieyO8xpT6PImEzQJG0yr-b4I13sbcVtfeu6WJ2DTHxhgFK7GiUtgPVLsa2mH1If2-bOZenkE

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.