FRUNZA, BUCĂTĂRIA UNEI PLANTE de Claudia Groza

Foșnet mare în camera Mariei. Plantele își mișcau puternic frunzele, aproape agitându-se. Într-un final, fetița s-a trezit și a băut un pahar cu apă. „Oare cu ce se ocupă frunzele?” se gândi Maria, privind cum frunzele se întindeau spre lumină. Apropiindu-se de o plantă mare, a auzit șoapte și a rămas nemișcată, să asculte.
– Nu avem suficientă lumină! Hrana nu va fi foarte gustoasă! Ce ne facem?
Zgomote de oale și pahare trântite, au făcut-o pe Maria să înțeleagă că acolo, în frunză, se află bucătăria plantei.
A căutat o lupă și a apropiat-o de frunză. A observat o doamnă cu un șorț verde, cu multe pliuri, numite TILACOIDE. Pe cap purta o bonetă tot verde. Era foarte frumoasă! Pregătea o masă delicioasă pentru un festival al animalelor erbivore, reprezentat în afișul de pe ușă. Așa că era extrem de ocupată.
– Nu pot vorbi acum! Știi bine că primăvara și vara sunt anotimpurile în care nu îmi văd capul de treabă. Animalele și oamenii au nevoie de energie și de hrană sănătoasă.
– Doamnă Cloroplast, te rog să mă ajuți cu un strop de glucoză. Sunt atât de obosită!
– Bine, te ajut, dragă fibră musculară! Dar te rog să fii mai atentă și să mănânci sănătos.
Vă gândiți ce pregătește doamna Cloroplast? Ei bine, ea gătește sucuri delicioase, unele dulci, altele uleioase, care oferă energie celor care le gustă, dar și oxigen pentru a putea să respirăm.
Își pregătește căni mari în care stoarce rădăcinile plantelor, obținând apă și substanțe minerale, toate acestea fiind extrase din sol. Apoi, pune un strop de lichid fermecat numit clorofilă, care se găsește numai și numai la ea, în buzunarele magice ale șorțului ei. După ce le-a amestecat cu multă dragoste și le-a cântat ceva plăcut, doamna Cloroplast așază amestecul la soare. O, cât de important este soarele! Însă în acea zi, era atât de înorat, încât mâncarea nu avea șansă să iasă gustoasă și plină de energie. Bucătăreasa era foarte tristă! Atunci, frunzele se tot întindeau spre lumină, ca elasticul de la praștie sau ca o gumă de mestecat, pentru cei care nu știu cum arată o praștie. În acel moment, Maria a venit în ajutor. A aprins toate luminile din cameră și a adus și lanterna pe care a îndreptat-o spre frunză.
– O! Ce minune! Ce miracol! Vă mulțumesc tuturor pentru ajutor. Nu se spune degeaba că unde-s mulți puterea crește!
– La ce sunt utile frunzele? Doar la obținerea oxigenului și a substanțelor hrănitoare? întrebă pentru sine Maria.
– La unele plantele, frunzele ajută și la înmulțire. Dacă vrei să ai și tu unele plante, cum ar fi mușcatele, violetele, ficusul, ai nevoie de o singură frunză. O iei, o pui în apă până îi cresc rădăcini, apoi o așezi în ghiveci cu pământ și ai mare grijă de ea. O plantă este ca și un animal. Are nevoie de atenție și de dragoste! A, și era să uit! Lumina este foarte importantă pentru plante. Ele se hrănesc numai și numai în prezența luminii, iar procesul se numește FOTOSINTEZĂ. Foto, pentru că și la fotografii avem nevoie de lumină, iar sinteza este producerea de substanțe hrănitoare.
– Mulțumesc mult, doamnă Cloroplast! Spor la gătit!
– Mulțumesc pentru ajutor! Văd că a apărut soarele dintre nori!
Maria a înțeles de ce este atât de important să mănânce salată, rucola și multe fructe și legume.
Sper că v-a fost de folos povestea.

 

ACTIVITĂȚI:

– te rog să desenezi cum arată bucătăria din frunză și doamna Cloroplast!

Voi de ce credeți că este important să consumăm fructe, salate și legume?

– pregătiți o salată de fructe și scrieți rețeta în jurnal.

– scrieți un dialog între cloroplast și soare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.