Interviu – Cristina Beatrice Preda

Cristina Beatrice Preda – scriitoare pentru copii

Am cunoscut-o pe Cristina întâmplător, scriind pe un site cu povești pentru copii, ceva cu chiț-chiț. Apoi, ne-am întâlnit la târguri, la lansări (am publicat amândouă la editura Integral), la diverse evenimente. Îi admir ambiția, evoluția, puterea și curajul de a visa.
Îmi doresc ca tinerii să creadă în ei și să nu renunțe la materializarea dorințelor care sălășluiesc cuminți în inimile lor.

Cristina Beatrice Preda

1.Bună Cristina. Ne-am cunoscut în 2009 (asta dacă nu mă înșală memoria) când am postat amândouă pe un blog. Ce poți spune cititorilor despre tine?

Bună, Claudia! De când ne-am cunoscut, multă vreme a trecut.

Sunt un suflet cu o carapace, așa cum sunt toți oamenii, și cum inspirat consemna C.S. Lewis: „Tu nu ai un suflet.Tu ești un suflet. Ai un trup.” Uneori, reprezint corabia care merge vârtos, cu toate pânzele sus, alteori mă oglindesc în aceea care naufragiază.

„Cine sunt eu?” descopăr constant, de douăzeci și doi de ani, din zi în zi. Mă clatin, mă prăbușesc, mă scutur și mă ridic, dar am mereu creionul și caietul în minte ca să îmi conspectez lecțiile, să reflectez asupra lor. Exist prin povești. Privesc lumea prin filtrul poveștilor. Astfel, îi dau un suflu proaspăt, fermecat.

2. Îmi place perseverența ta, participarea la diferite concursuri literare, dar și faptul că obții mereu premii. Cum găsești timpul pentru a scrie, știind că ești și studentă?

Mulțumesc pentru apreciere! Slavă Domnului, ideile nu m-au renegat deocamdată.Le port prin viața socială – la facultate, în metrou, în autobuz – și-și așteaptă răbdătoare procesul de scriere. Au fost îngăduitoare cu mine și, împreună, am căzut la învoială cu timpul.

3. Ce te motivează să scrii? Ești tentată să treci și la o altă categorie de vârstă?

Pur și simplu: speranța că o frază citită de un copil astăzi îi va fi ancoră adultului de mâine. Asta mă motivează. Și pasiunea de-a fantaza. Dacă aș simți că scrisul devine monotonie, că „îmi doresc” este înlocuit de „trebuie”, atunci m-aș opri.
Încă nu sunt tentată să trec la o altă categorie de vârstă. Am împrumutat refuzul lui Peter Pan de-a crește.

4. Ce simți când susții atelierele de lectură pentru copii? Ce îți dorești să faci după finalizarea cursurilor universitare?

Lecturile publice alături de „șoriceii de bibliotecă” înlesnesc cumva regăsirea cu Cristina-mică și cutiuța ei toracică plină de visuri care stau la rumenit. Când susțin atelierele, susțin joaca și creativitatea,conexiunea firească,schimbul autentic de energie. Îi implic pe cei mici în narațiune, îi invit să se manifeste expresiv și să sugereze un final alternativ pentru câte un erou sau pentru întregul fir epic. Extrem de ingenioși și de volubili, soluționează punctul culminant în fel și chip.

Am ajuns la concluzia că ei dețin robinetul – povestaș. Ne prind de mână și ne invită naiv să ne potolim setea de copilărie cu apă vie.

După finalizarea cursurilor universitare, mă vizualizez coroborând domeniul consilierii cu acela al literaturii. Restul rămâne mister chiar și pentru mine.

5. Ce înseamnă lectura pentru tine? Care este cartea sufletului tău? Citești și cărți pentru copii?

Lectura constituie un portal către analiza sinelui. Însăși alegerea unui titlu deconspiră înclinațiile de moment, eul curent și stadiul de dezvoltare în care ne aflăm.

Am multe cărți de suflet: de la „Oscar și Tanti Roz” (Eric-Emmanuel Schmitt) și „Bunica mi-a zis să îți spun că îi pare rău” (Fredrik Backman) până la „Lorelai” (Ionel Teodoreanu) și „Marele Gatsby” (F.Scott Fitzgerald).

Desigur, citesc și cărți pentru copii. Mă îndrept spre ele ca spre o sursă neaoșă de inspirație.

6. Ți-ai notat obiectivele pentru anul 2019? Crezi în destin sau zodii?

De notat, nu am notat obiectivele. Dar le-am prioritizat în gând.

Consider că totul se întâmplă cu un motiv. Că ni s-a dat la anumite răspântii ale vieții liberul arbitru.

7. Ce reprezintă pentru tine un scriitor de succes?

Noțiunea de „succes” se cuantifică variat. Astăzi semnifică un mesaj din partea unui cititor, mâine se cameleonizează într-o întâlnire interactivă cu publicul, poimâine se materializează într-o distincție și așa mai departe.

Eu mi-am propus să gâdil cu litere cât mai mulți obrăjori și să le sădesc zâmbete ochișorilor. Pentru că nu am văzut un zâmbet mai strălucitor și mai sincer decât acela al ochilor.

8. Crezi în cursurile de scriere creativă? Au luat amploare în ultimii ani.

Cursurile de scriere creativă prilejuiesc interacțiunile dintre zănatici, ordonează praful de stele din cap, și ascut pofta de scornit. Așa le percep.

9. Ce părere ai despre literatura pentru copii din România?

Cu toate că în vitrinele librăriilor domină încă traducerile, autorii români au o vizibilitate mai mare la ora actuală. Îmi pun nădejdea în curajul editurilor autohtone de-a publica texte indigene, de-a acorda o șansă novicilor și maeștrilor deopotrivă.

10. Cine a fost și este persoana care a crezut în tine de când ai început să scrii?

Două persoane: mami și tati. Ei m-au susținut de când eram o busolă dezorientată, fixându-mi cu indulgență coordonatele. De pierd direcția, mă întorc fără teamă la sfatul lor.

11. Unde te pot citi părinții și copiii interesați de minunatele tale povești?

Dacă au plăcerea, părinții și copiii mă pot citi pe pagina de Facebook: Preda Cristina – Portret de scriitor. Postez informații despre următoarele evenimente, povești scurte, articole și tot ceea ce ține de activitatea mea literară.

Cărțile „Scrisoare pentru Moș Crăciun” și „Povești cu mămici și tătici” mai pot fi procurate din librăriile fizice și online. Celelalte patru volume nu mai sunt în stoc, din păcate.

12. Care sunt valorile după care te ghidezi?

„Dacă nu poți deveni un felinar pe drumul cuiva, măcar să nu îi fii întunericul.”

13. Ce pasiuni mai ai, în afara scrisului și lecturii?

În afara scrisului și lecturii, mă fascinează pianul (năzuiesc să încep să studiez), îmi place să mă duc la concerte, la festivaluri, la teatru, la balet, să vizitez muzee, să mă plimb la pas prin oraș cu prietenii, să savurez un ceai pe terasa unei ceainării abia descoperite, să privesc răsăritul și apusul, să îmi răsfăț cățelușa de optsprezece ani.

14. Ai un ritual atunci când scrii? Dar pentru lectură?

De obicei, ascult muzică clasică, beau o ciocolată caldă/limonadă, aprind o lumânare parfumată și plutesc în alte tărâmuri.

15. Ce le transmiți cititorilor siteului meu? Ai vreo rețetă de succes sau de a depăși obstacole?

Întâi și întâi, le sunt recunoscătoare că s-au desprins din rutină și că m-au observat. Asta le urez în continuare: să descoase vreme din Vreme numai pentru a se așeza și a se ului de ceea ce îi înconjoară.

Mulțumesc mult pentru timpul acordat. Îți doresc un An Nou minunat, cu sănătate, bucurii, energie pozitivă și inspirație.
Și eu îți mulțumesc mult pentru invitația la depănat! Iubire și Lumină!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.