Interviu cu Io Ana Ioana, profesor și creatoare de păpuși

Cui nu îi plac jucăriile să ridice mâna! De când am devenit mamă de gemeni, fată și băiat, lumea jucăriilor m-a prins cu tentaculele sale fermecate. De la puzzle-uri fel de fel, jocuri de construit și asamblat, la mașini și faimoasele păpuși. Pe Târâmul Păpușilor,cărora le-am dedicat și o poveste, am descoperit păpușile personalizate, create special pentru fetița care va avea grijă de ea. Tot prin intermediul poveștilor, tot speciale și anume personalizate am ajuns să o cunosc pe Ioana, o mamă dedicată și o antreprenoare minunată.

În prag de sărbătoare pascală, îi răpesc din prețiosul său timp, pentru a vă oferi mai multe informații despre ea, dar mai ales despre creațiile sale superbe!

  1. Dragă Ioana, cum a fost perioada copilăriei tale? Care au fost meleagurile natale? De ce îți este dor din acea perioadă?

Am crescut intr-o mica localitate in inima Ardealului inconjurata de dealuri verzi cu flori si multa libertate. Am avut o copilarie normala cu joaca pe ulitele satului alaturi de copiii vecinilor. Nu pot sa zic ca imi e dor de ceva anume. Poate doar de iernile lungi cu multa zapada si ore intregi de dat cu sania. Culmea nu? Acum in Bucuresti nu imi mai place deloc iarna cu zapada.

  1. Ce înseamnă pentru tine a fi mamă? Citești cărți de parenting sau te lași ghidată de instinctul matern?

Mi-am dorit mereu copii. E un dar divin de care incerc sa profit din plin. Petrec cat pot de mult timp alaturi de copii si am norocul de a avea o meserie care nu ma tine departe de ei prea mult. Carti am citit la primul, la al doilea am lasat instinctul sa isi faca datoria si am profitat de experienta acumulata anterior.

  1. Cum ai început să creezi păpuși?

Bunica era croitoreasa. Petreceam mult timp cand eram mica printre cosurile ei cu materiale in micutul atelier improvizat intr-un colt din camera de zi. Asta m-a ajutat atunci cand Nicholas, baiatul cel mare, a inceput sa imi ceara jucarii de plus pe care le vedea prin filmulete, dar nu le puteam cumpara. Ideea de a face papusi a aparut dupa ce Natalia a facut 1 an. Vroiam sa aiba o jucarie speciala, unica, facuta de mami. Si asa a inceput aventura numita Mushurush dolls!

  1. Cum ai ales numele afacerii tale: Mushurush Dolls and crafts?

Numele nu este ales intamplator. Este porecla data de Nicholas Nataliei „bebelus, mușuruș”. El inca o striga asa – Mușu. A fost o surpriza foarte placuta pentru el sa vada ca am ales acest nume pentru papusi.

  1. Ai devenit antreprenoare 100% sau cu realizarea păpușilor te ocupi în timpul liber? Eu ador hăinuțele păpușilor! Tot tu le tricotezi/croiești?

Eu sunt profesor de meserie si imi place la nebuie sa predau, asa ca jucariile sunt doar ca hobby in timpul liber. Eu lucrez totul. Jucaria, hainutele cusute, crosetate sau tricotate. Am invatat de mica toate aceste deprinderi si mi-ar placea sa i le transmit Nataliei.

  1. Fetița ta nu este supărată când vede atâtea păpuși minunate care părăsesc casa voastră? Ea are păpuși create de tine? Unde comercializezi păpușile?Te gândești la un magazin online? Nu se supara deloc. Este atat de obisnuita cu ele incat nu o mai atrag. La inceput le smotocea putin, atat cat ii dadeam voie, acum doar atunci cand vin cu un tipar nou vine sa traga cu ochiul si profit sa vad cum reactioneaza. Daca trece testul ei si al lui Nicholas inseamna ca am facut treaba buna. Are mai multe papusi facute de mine, iepurasi, pisicute, mini jucarii. O colectie intreaga.
  1. Cum arată o zi obișnuită din viața ta?

Uff. Natalia nu merge la gradinita inca, asa ca toata ziua cat sunt acasa sunt cu ea. Ne jucam, desenam, “citim” – nu ne plictisim deloc. In rest alerg sa il iau pe Nicholas de la scoala, la servici, treburi casnice si seara ma relaxez cu jucariile. Ziua mea incepe devreme si se termina tarziu in noapte.

  1. Ce înseamnă sărbătorile pentru tine? Ai anumite tradiții pe care le respecți? Sarbatorile inseamna bucurie. Imi place sa decorez casa in spiritul acelor sarbatori, sa le povestesc copiilor despre simbolistica acestora, sa iau cadouri si sa gatesc cozonaci.
  2. Cum alegi jucăriile pentru copiii tăi? Care sunt criteriile după care te ghidezi? Jucariile le aleg ei in cea mai mare parte. Dar incerc sa ii ghidez spre jucarii de calitate, care sa le puna imaginatia in functiune si care sa dureze.
  3. Care sunt visurile tale ca femeie? Dar ca mamă? Dar ca antreprenoare?

E un cliseu, dar imi doresc sa fie sanatosi copiii si sa ajung sa fiu bunica. Abia astept si cred ca o sa fiu o bunica simpatica care o sa mestereasca tot felul de jucarii pentru nepoteii ei. In ceea ce priveste jucariile urmatorul pas este acela de a le lansa si pe piata de afara. Acolo handmade-ul este mult mai bine apreciat decat este in Romania si se poate trai din handmade ca si activitate principala.

  1. Ce alte pasiuni mai ai?

Imi place sa calatoresc, sa descopar locuri noi si imi doresc sa le transmit aceasta pasiune si copiilor meu.

  1. Crezi că pasiunea pentru ceva se poate transforma în carieră?

Absolut. Trebuie insa sa ai timp si rabdare.

  1. Ce sfat ai da tinerelor mămici, care vor să înceapă o afacere?

Sa isi cunoasca foarte bine talentul, sa studieze piata si concurenta si sa aiba un dram de nebunie. Si inca ceva. Sa fie originale!

  1. Este important să fii susținută în ceea ce faci? Tu ești ajutată, încurajată de cei dragi?

Fara ajutorul celor din jur nu poti. Eu am sotul care ma sprijina in tot ce fac si bunicile care ne ajuta cu copiii. Este important sa stii ca ai pe cine te baza si mai ales este important ca si ei sa creada in ceea ce faci!

Îți mulțumesc din suflet pentru timpul acordat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.