Interviu cu Irina Pache
În timp ce postam un produs de dăruit pentru un copil, am zărit un link către o pagină de facebook Jurnal de Lectură – https://www.facebook.com/jurnaledelecturapersonalizate/.
Am deschis, mi-a plăcut originalitatea ideii și produsului și i-am cerut doamnei Irina Pache, mamă și profesor pentru învățământul primar un scurt interviu.
1. Am descoperit întâmplător pagina „Jurnal de Lectură”. Mi-a plăcut enorm ideea! Cum ați luat decizia de a crea acest tip de jurnal?
Fiind invatatoare, am aflat de proiectul Clubul de lectura, al editurii Art (Arthur). Astfel, comandam carti deosebite de la ei, pentru elevi, iar bonusul era un jurnal cu exercitii diverse. Am colaborat si cu editura pentru realizarea unui astfel de caiet, le recomand oricui lucreaza in invatamant. Odata intrerupta activitatea didactica pentru a sta acasa cu fetita mea, m-am gandit sa creez eu insami jurnale personalizate, pentru orice lectura isi doreste parintele.
2. Cum v-ați descrie în câteva cuvinte?
De mica am visat sa am familia mea, sa fiu mama. Am devenit insa mai intai mama elevilor mei, a doua generatii pe care le-am crescut cu drag, zi de zi, an de an. Sunt o persoana critica si directa atunci cand vine vorba de adulti, insa rabdatoare si blanda cu cei mici. Imi iubesc mult tara, poporul si credinta ortodoxa, sunt o persoana cu principii si incerc sa ofer educatie complexa: nu doar cunostinte sau formare de competente, ci transmitere de valori si crestere sufleteasca -devenire frumoasa a celor mici, in adulti buni si fericiti.
3. Care este cartea dumneavoastră preferată din copilărie, adolescență și ca adult?
Cartea mea preferata din toate cele 3 perioade ramane Micul Print, pe care o vad plina de semnificatii diferite, la fiecare etapa de varsta. Este amuzanta si interesanta pentru un copil care nu ii patrunde intelesurile, atractiva pentru un adolescent la trecerea spre maturitate si plina de SENS pentru un adult care tinde sa uite de sufletul sau, fiind prea apasat de grijile vietii.
4. Ați reușit să faceți elevii să citească?
Da, aproape toti elevii mei erau fascinati de lectura. Foarte multi isi petreceau pauza citind, aveau mereu la ei cartile pe care le parcurgeam la Club. Au fost si elevi cu alte inclinatii, pentru care lectura era destul de obositoare, indiferent de subiect. Nu cred ca ii putem transforma pe toti in cititori inraiti, dar e important sa stie ca lumea cartilor e accesibila si misterioasa, chiar numai vazand alticolegi citind.
5. Predau la liceu și am elevi care nu vor să citească. Credeți că pot găsi bagheta magică să îi ajut?
Cred ca liceul e o perioada dificila si adolescentii vor citi ceva doar daca are strict legatura cu interesul lui apropiat. Deci o posibila bagheta magica ar fi sa le dati un chestionar la inceputul anului scolar, pentru a-l cunoaste pe fiecare mai bine si a-i descoperi interesele. Apoi i-ati putea recomanda ceva pe sufletul lui. Sau, o alta varianta ar fi sa il provocati chiar pe el sa descopere o carte placuta, invitandu l in diverse cluburi online sau la Biblioteci mari, cu acces tehnologic.
6. Cum și când poate fi o carte, un dar de apreciat?
Cred ca o carte poate fi daruita oricand, fara o ocazie deosebita, insa numai daca ne preocupam intr-adevar de unicitatea sufletului ce o primeste. Nu orice carte este pentru oricine. Asa cum o bluza poate fi daruita si lasata in dulap zacand, pentru ca nu se potriveste stilulului persoanei respective, asa si cartea poate sa nu gaseasca niciun ecou. Cred ca tine de cel care face acest dar sa empatizeze si sa gaseasca acel volum de folos si placut destinatarului. As prefera sa iau altceva in dar, cuiva despre care nu stiu foarte multe.
7. Care au fost pașii pe care i-ați făcut pentru ca propriul copil să iubească lectura?
Fetita mea e inca mica, are 1 an si jumatate, insa dintre toate lucrurile din casa, cartile sunt preferatele ei. De 3 ori pe zi mi le aduce pe rand, vrea sa le rasfoim, sa lipim abtibilduri unde e cazul, sa imite ea sunetele animalutelor de acolo etc. Daca vin acasa si ii aduc o carte noua, e incantare maxima. Nu reactioneaza la fel cu jucariile noi, insa. O explicatie simpla nu cred ca am, ma bucur din suflet ca e asa si cred ca mereu va iubi cartile, oriunde se duce le deschide si analizeaza minute in sir. Poate s a transmis din dragostea mea, poate si cartile ff interesante de azi sunt exact pe sufletelul ei…poate ma vede avand si eu cartile mele si citind, poate, poate. Nu e nevoie sa inteleg „corola”, e o bucurie si atat!
Daca e vorba de copii mai mari, am scris pe pagina mea un set de sfaturi pentru parinti, incat copiii lor sa iubeasca sa citeasca.
8. Cum poate fi comandat un „Jurnal de lectură”?
In curand voi naste al doilea copil si nu ma pot implica, din pacate, in crearea de noi jurnale. Am realizat cateva si pe acestea le pot personaliza in functie de varsta si particularitati, daca primesc mesaj. Pot fi contactata pe facebook, pe contul Irina Pache sau direct din pagina Jurnale de lectura personalizate
9. Care este cea mai frumoasă perioadă din an pentru dumneavoastră?
De cand sunt mama, nu exista perioade mai frumoase sau mai putin placute. Fiecare zi e minunata acasa, sunt recunoascatoare pentru ceea ce am.
10. Aveți un loc și un ritual pentru lectură? Aveți cărți pe care pur și simplu le-ați abandonat fără a le finaliza?
Daca as avea posibilitatea, as citi si acum ca in adolescenta, intr un hamac sau cocotata in copaci, la tara… In sezlong, in gradina. Ca mama, insa, nu ai astfel de luxuri. Asa ca citesc unde pot
Da, au fost carti care m au obosit si pe care le-am abandonat. Chiar si carti pe care nici nu le am inceput – imi dau seama in cateva momente daca imi e de folos sau nu. Mi se pare natural sa putem face asta, daca asa simtim ca e mai bine.
11. Vă atașați de cărți sau le dați drumul în lume?
Ma atasez de carti, scriu la sfarsit data cand le cumpar, data cand termin de citit, le pastrez in biblioteca.. Le pot imprumuta, dar nu le pot darui.
12. Preferați librării online, pe cele fizice sau bibliotecile?
Cumpar si online, daca stiu ce caut. Insa prefer librariile fizice, in care pot rasfoi si alege. Nu am timp de stat in biblioteca, insa nici cand aveam nu apelam la aceasta varianta: preferam sa am cartea oricand, sa o pot citi in metrou, acasa etc. Insa admir foarte mult cititorii care profita de bogatia bibliotecilor! Noi am avut intotdeauna f multe carti acasa, propria mare biblioteca. Intre o carte online/pe tableta/ebook etc si una fizica, voi alege INTOTDEAUNA pe cea reala, pe care o pot tine in maini si rasfoi pagina cu pagina. Instinctiv le miros, e ceva ce se pierde parca la volumele virtuale.
13. Crăciunul este o perioadă magică! Citiți cărți cu tema acestei sărbători?
Craciunul semnifica Nasterea Domnului, iar acest lucru se uita odata cu „magia” marketingului. In general citesc carti ortodoxe, deci nu neaparat in aceasta perioada. Evit tot ce are legatura cu Mos Craciun si mesaje superficiale, pentru fetita mea. E adevarat ca aceste minciuni au un farmec in copilarie, dar prefer sa imi cresc copiii in realitate, sa se bucure de frumosul Real, pe care il pot chiar ei darui si crea. Ceea ce e in jur nu e niciodata o garantie de fericire. Iar darurile cu adevarat valoroase sunt cele sufletesti: pacea si bucuria din familie, bunatatea prin care ii fericesti pe ceilalti, si astfel esti si tu fericit, puterea de a ierta si de a fi intelept, cand viata iti aduce greutati.