ÎNTRE DOUĂ LUMI – de SULEIKA JAOUD

Amintiri dintr-o viață suspendată între tânăra care a fost și cea care a devenit.

Boala te schimbă. Nu ai cum să fii același om. Însă, suferința determină trăirea în prezent, apecierea oamenilor din viață și conștientizarea pasiunilor.

 

Boala nu alege după culoare, statut social sau poziție geografică.

 

M-a fascinat evidențierea importanței scrisului – de la jurnal la scrisoare, de la poveste la poezie – în acest proces numit viață, cu toate etapele ei. M-au emoționat relațiile de familie și de prietenie. Mi-a plăcut călătoria continuă în filele acestei cărți. Creionarea personajelor și a pasiunilor fiecăruia, este minunată.

Este o lectură care stârnește multe întrebări, la care ar fi ideal să răspundem în scris.

„La fel ca în cazul lui Ned, cititul și scrisul au fost esențiale pentru mine încă din copilărie.După ce am primit diagnosticul, faptul că puteam să scriu m-a ajutat să-mi găsesc un sens al existenței chiar și atunci când starea mi se deteriora, chiar și când nu mă mai recunoșteam în oglindă.”

 

Despre autoare:

 

SULEIKA JAOUAD s-a născut la New York dintr-un tată tunisian și o mamă elvețiană. A urmat studii muzicale la Juilliard, și-a obținut licența cu brio la Princeton University și a absolvit masteratul în literatură la Bennington College. La 22 de ani s-a mutat la Paris din dorința de a deveni corespondent de război. Visurile i-au fost însă curmate de un diagnostic necruțător: leucemie. Au urmat patru ani de tratamente pe patul de spital, despre care Suleika Jaouad a scris o serie de articole pentru New York Times intitulată Life, Interrupted, distinsă cu Premiul Emmy. Articolele ei au mai fost publicate în The New York Times Magazine, The Atlantic, The Guardian, Vogue, Paris Review, Los Angeles Times, Glamour și pe site-ul NPR. Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată a apărut în Statele Unite în primăvara acestui an bucurându-se de un succes impresionant. Discursul ei TED a fost unul dintre cele mai populare în 2019, înregistrând aproape 5 milioane de vizualizări pe YouTube.

Părerea unui psihoterapeut:

 

„Cartea Suleikăi este altfel decât te-ai aştepta şi altfel decât cărțile ce tratează acest subiect dureros al acestei boli năpraznice. Este o carte care curge la fel de natural ca trecerea timpului, o carte despre speranţă, despre curaj, despre sine. Este o carte despre prietenii, despre familie, despre a nu fi singur. Este o carte despre viaţă – tumultoasă, neaşteptată, dar pe care nu o poţi lăsa deoparte.“ — MIRELA NEMȚANU, CEO Hospice Casa Speranței

 

„Veți descoperi oameni frumoși și buni, povești duioase reale, veți descoperi că vindecarea înseamnă nu dispariția amintirilor traumatice ci a învăța să le integrezi în interior. Un final care te face să înțelegi că iubirea are diferite forme și este cel mai puternic antidot pentru suferință.
O carte pe care trebui să o citească medici, psihologi, oricine dorește să-și dezvolte empatia și înțelegerea, o carte pentru toată lumea, indiferent de pregătirea profesională.“ — CĂTĂLINA DUMITRESCU, psihoterapeut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.