Lectura la vârste fragede

Vorbeam cu o prietenă care lucrează la o editură pentru copii. Era tristă şi demoralizată, căci are mult material nou şi frumos pentru a fi publicat, dar criza şi faptul că nu se mai cumpără cărţi pentru copii, o ţin pe loc.

Păcat, deoarece în copilărie începe totul: pasiunea pentru sport, muzică, pictură, lectură, etc… acum se dezvoltă talentul pentru mai târziu.

Eu, nu sunt încă mămică, dar cumpăr cărţi pentru puştiul de 5 ani a cărui bonă este mama. Cred că toate cărţile pe care le are – sau majoritatea – sunt de la mine. Aţi putea spune că părinţii nu au bani. Toţi ne ducem cu gândul rapid, într-acolo. Dar nu este deloc aşa. Tatăl său îi cumpără ceas de Ben Ten de 80 lei… o prostie de ceas, care nu face minuni. „Nu daţi banii pe prostii, ci luaţi cărţi pentru copii”, ar suna o replică haioasă pe plaja din Constanţa.

Însă, poveştile, imaginile îi dezvoltă imaginaţia, creativitatea…

Am gândit un slogan: „Lăsaţi copiii să vină în librării, să răsfoiască şi să fie pasionaţi de cărţi, pentru a creşte curajoşi, veseli, isteţi„. Accidental am descoperit site-ul www.meki.ro. Meki.ro este un proiect al Asociaţiei Media Kinder (organizaţie non-profit) al cărei scop este să realizeze desene animate educative. Media Kinder oferă o soluţie unică pentru încurajarea lecturii şi a performanţelor la învăţătură a copiilor. Această soluţie este un abonament la o revistă educativă de benzi desenate. Banda desenată este exact pasul intermediar între silabisire şi plăcerea lecturii. Imaginile sunt însoţite de câteva cuvinte. Atracţia este maximă iar efortul lecturii este minim. Toţi părinţii care doresc să-şi vadă copiii citind ar trebui să aibă aşa ceva. Cu doar 1 euro/lună, orice copil poate avea acces integral la conţinului site-ului www.meki.ro. Mai precis, asta înseamnă echivalentul interactiv a peste 120 de pagini de revistă tipărită.

4 thoughts on “Lectura la vârste fragede

  1. Aurelia says:

    Intr-adevar, nu intotdeauna banii sunt o problema, dar la un moment dat, pot fi si ei o piedica… asta pt ca, momentan, noi, ca familie, simtim. N-am exclus de tot cumparatul cartilor, cand si cand ne mai permitem, eu cel putin, nu rezist – nu pt mine, cat pt bibilioteca fetelor.
    Un alt aspect negativ din punctul meu de vedere ar fi nu pretul cartii in sine, cat costurile de expeditie in cazul comenzilor online (asta, pt ca unele carti nu le-am zarit in librarii – care se rarefiaza si ele).

    Frumoasa initiativa Media Kinder (despre ei, ca organizatie am mai auzit)!

    p.s. din cartea cu alfabetul, Flavia spune ca… "citeste"… "Uite, nuca incepe cu n, avionul incepe cu a" etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.