LECTURA ȘI VACANȚA

 

Vacanța mare… de-am putea să o petrecem dintr-o călătorie într-alta! Ei bine, da, se poate! Până să aruncați cu diverse sau să scoateți flăcări pe nas precum dragonii, respirați și citiți în continuare.

În copilărie, visam să merg la bunici… la țară, să alerg pe dealuri, să fiu răsfățată cu gogoși și alte idei. Nu aveam această șansă, dar am găsit soluția. Am citit toate cărțile și poveștile cu bunici ( printre care celebrele povești „Bunicul” și „Bunica” de Emil Gârleanu ).

Așa că, am descoperit că pot călători cât de departe îmi doresc prin… LECTURĂ. De fiecare dată când plec de acasă, indiferent dacă îmi duc copiii la înot și la tenis, fie că merg cu ei în parc sau merg cu mijloacele de transport, iau cu mine o carte. Mă ajută să citesc câteva pagini și să „călătoresc” alături de personajele din cărți, trăind emoțiile lor și învățând din lecțiile lor de viață, în diferite țări/continente.

Dacă ești părinte, fii model de lectură pentru copiii tăi! Eu citesc zi de zi în preajma copiilor mei. Mă întreabă de ce citesc atât de mult. Ce le răspund? „Citesc pentru a descoperi lumea, de la locuri la oameni, obiceiuri și pasiuni; citesc pentru a deveni creativă, să îmi cresc încrederea în mine, să învăț cuvinte noi, să pot scrie mai frumos, pentru diferite categorii de vârstă, pentru a fi mai isteață.”

Văzând asta, gemenii mei își iau singuri cărțile din bibliotecă, privesc ilustrațiile, îmi adresează întrebări. Fetița mea a început să născocească povești pornind de la carduri sau chiar personaje din fetru. Da! Îmi place să îi împrietenesc cu lectura.

Educația prin lectură este BENFICĂ! Testați-o! Nu veți regreta! IGNORANȚA DOARE!

DE CE SĂ CITIM?

Plouă/e caniculă/e ger? Toate jocurile au fost jucate și rejucate. Jucăriile și-au pierdut din interes și a apărut plictiseala. Ce poți face?

Ei bine… citește.

Ești părinte? Minunat! Oricât ai fi de obosit, o poveste te va scoate din stare,  ba chiar îți va oferi încredere, energie și curajul de a înfrunta o nouă zi în fața șefului sau a clienților, dacă ești antreprenor.

Ce ai de făcut?

 • Caută un loc confortabil pentru tine și copilul tău;
 • Alegeți împreună cartea pentru lectură;
 • Priviți ilustrațiile și discutați pe marginea lor;
 • Reluați povestea și citiți textul;
 • Folosește intonația corespunzătoare;
 • La final, întreabă-l ce personaj i-a plăcut? De ce? Cum s-ar modifica poveste dacă acel personaj ar fi acționat diferit.
 • Urmărind ilustrațiile adresați întrebări despre hainele personajelor, despre chipul lor și ce exprimă (tristețe, furie, bucurie, fericire, teamă);
 • Finalizează lectura cu întrebarea „Tu ce ai fi făcut dacă ai fi fost acolo, în carte?” și cu încurajarea: „E minunat să citești! Poți deveni personaj de poveste, poți descoperi lucruri interesante și îți poți face prieteni!”

 

 

Ești adolescent? Vremea nu îți e de ajutor și ești nevoit să stai în casă? Nimic mai simplu! Ce te pasionează? Șahul? Caută o carte despre șah, poate o biografie și citește. Află cum alții au reușit să devină campioni. Ce program aveau? Cât timp alocau pasiunii lor?

Ești pasionat de geografie? Aici poți găsi o diversitte de cărți. De la cele despre locuri, descrieri, la minunnatele jurnale de călătorie prin lume. Ce părere ai despre călătoriile pe jos sau cu bicicleta? Adevărate aventuri!

Ești pasionat de pictură? Descoperă chinurile lui Van Goh, destăinuit în schimbul de scrisori cu fratele său. Și acesta este numai un exemplu.

Ești pasionat de film? Citește o carte care a fost ecranizată, apoi vizionează filmul. Care ți-a plăcut mai mult? De ce? Argumente pro și contra.

Ești pasionată de modă și de machiaj? Ai atâtea cărți în acest segment. De exemplu mie îmi place povestea lui Coco Chanel, dar și altele. Caută și alege ce te atrage!

 Este atât de frumos să citești! De ce?

 • Viața ta se va schimba radical în bine: te exprimi mai ușor, găsești rapid sinonime, antonime, paronime.
 • Ai exemple de oameni care au reușit, deși au pornit de la nimic;
 • Mintea ta devine un laborator (sau magazin dacă te pasionează shoppingul) de idei și soluții, de imagini, care îți vor fi de folos în construirea viitorului sau când te aflii în impas;
 • Încrederea în tine va crește;
 • Stima de sine se va îmbogăți, având la îndemână modele de tineri care au reușit;
 • Poți începe chiar o mică afacere pornind de la lectură: fie ateliere de lectură și creativitate cu copiii vecinilor, fie un schimb avantajos de cărți, fie o librărie pentru prieteni, fie scrii recenzii pe un blog sau site al unei edituri;
 • Nu te plictișești niciodată, pentru că poți alterna stilul literar;
 • Te simți bine fără să cheltuiești bani, fără să faci efortul de a te schimba de pijamaua atât de dragă, de a te deplasa prin mijloace de transport aglomerate;
 • Discută cu o editură ale cărți le preferi pentru a deveni „reprezentant literar”;
 • Vei fi apreciat de cei care iubesc cărțile și lectura;
 • Îți vei face mulți prieteni care au aceeași pasiune: lectura.

Lectura este un prieten de nădejde, mereu prezent, indiferent de oră, de vreme și de starea emoțională.

Lectura este cel mai iscusit medic! Vindecă sufletul și corpul!

Lectura este cel mai ieftin mod de a te relaxa! Nu ai bani pentru a cumpăra o carte, nicio tragedie! Poți face abonament la bibliotecă sau poți împrumuta de la un prieten/coleg/cunoscut. În zilele noastre este atât de simplu să citești, poți citi în format pdf, direct pe telefon sau e-reader.  Cărțile în format pdf se găsesc gratuit pe anumite grupuri de cititori de cursă lungă, pe rețeau de socializare facebook.

„Cititul mi se pare unul dintre lucrurile cele mai frumoase și bune pe care le poți face în viață. Omul care citește își asigură acces nelimitat la o infinitate de vieți și de aventuri. Prin urmare, dacă vrei să trăiești trei sute de mii de vieți într-una singură, pune mâna pe carte.” Radu Paraschivescu

Dacă te-am determinat să acorzi o șansă cărților, te invit pe siteul meu: www.claudiagrozalaza.ro unde vei găsi manifestul pentru lectură și creativitate.

Închei cu un îndemn: „Transformă cartea în cel mai bun prieten! Acel prieten imaginar care te ajută să depășești orice obstacol, tristețe, nemulțumire.”

2 thoughts on “LECTURA ȘI VACANȚA

 1. Pentru mame de gemeni says:

  Le citesc copiilor la somnul de pranz si la culcare. Nu zilnic, ci in functie de cum isi respecta programul. Prea mult afara, mai putin sua deloc poveste. Dar uneori le cistesc si ziua, daca sunt povesti micute de 2-3 pagini.
  DUpa ce le citesc lor, citesc pentru mine pana adorm ei. Asta daca adorm. Uneori stau in pat langa ei la pranz si 2 ore si nu adorm. Asa am terminat 3 carti, citind cate 2 ore.
  Ai mei stiu ca pot invata multe din carti. Si ei inventeaza povesti. Am inceput eu cu incurcatul poeziilor. In loc de catelus cu parul cret spuneam cu parul mov. Si tot asa. La inceput ma corectau ei. Apoi au inceput sa creeze singuri.
  acum ma zapacesc cu cuvinte in limba Zurli…..

  • Claudia Groza Lazăr says:

   Si mie imi place sa ii provoc incurcand personaje, locuri sau actiuni! 🙂 Eu iau carti peste tot… in functie de starea lor, citim si in parc, in vacante sau pe la mama, la curte, in balansoar.
   Ei ma vad pe mine fascinata de citit ( tot visez sa traiesc din citit si scris ) si sunt interesati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.