LUDERIO, un spațiu online dedicat jocului și copilăriei

O lume a copilăriei, în viziunea unei mame

Nimic nu este întâmplător! Ca mamă, cercetez zilnic modalități de a-mi educa gemenii prin joc. Adesea improvizez eu jocuri, dar cum oferta de jucării educative crește cu fiecare zi, profit de copilăria lor pentru a-mi satisface propriile curiozități și caut jocuri și jucării cât mai practice și educative.

Am descoperit-o pe IRINA IACOBAN și ținutul magic al cărților Usborne (pe care le cunosc și le iubesc) și al jucăriilor, LUDERIO. Vă recomand să îl vizitați din mai multe puncte de vedere. În primul rând oferta este foarte bogată, cărțile Usborne sunt de calitate și extrem de utile, la orice vârstă, iar jucăriile sunt din lemn, conforme cu normele de protecție.

Apoi, dacă nu știți ce să alegeți, puteți achiziționa un card cadou și sărbătoritul să își aleagă ce își dorește, ce i se potrivește. Și nu în ultimul rând, obțineți un cupon de reducere la o primă comandă.

Urmează câteva întrebări la care ne va răspunde Irina.

1. Bună Irina. Mă bucur enorm că te-am descoperit în lumea minunată a cărților și a jucăriilor, în care mă regăsesc zi de zi, ca mamă, profesor, dar și ca scriitoare pentru copii. Cum a apărut dorința de a crea LUDERIO?

Bună, Claudia! Și eu mă bucur că am avut ocazia să interacționăm și să descopăr, dincolo de monitor, o persoană cu adevărat deosebită. Cu acest prilej, îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase și pentru colaborarea noastră!

Ar trebui să încep prin a preciza că Luderio este un proiect de familie. Ideea din spatele Luderio a luat „naștere” în 2018, din dorința de a găsi cărți, jucării și materiale excepționale pentru băiețelul nostru de câteva luni, Mihail, care să-l încurajeze în procesul de învățare și cunoaștere a lumii așa cum este ea. Așa am ajuns să descoperim produse de calitate și diferite de cele pe care le vedeam peste tot. Apoi ne-am gândit că ar fi util și pentru alți părinți să găsească într-un singur loc cât mai multe surse de inspirație.

2. Ce înseamnă cărțile Usborne pentru tine? Cui le recomanzi?

M-am îndrăgostit de cărțile Usborne înainte să le ating și să le răsfoiesc. Nu cred ca știu pe cineva care să nu fi rămas impresionat de ele. Sunt niște cărți excepționale, captivante, foarte îndrăgite de copii. Pentru mine ele sunt sursă de inspirație, distracție și voie bună, mai ales acum, când cel mic e pur și simplu fascinat de mica lui bibliotecă Usborne, pe care o răsfoiește zilnic, de mai multe ori.

Iubirea pentru cărți ar trebui sădită din primele zile ale existenței unui individ, adică de când e bebe în burtică . Din fericire, editura Usborne este una versatilă și oferă o paletă largă de opțiuni pentru copii și tineri: de la basme clasice, cărți cu sunete, cărți cu clapete, cărți cu diverse activități (pictat cu apă sau cu degetele, colorat și desenat, cu autocolante, de tipul scrie și șterge etc.) și altele. Temele propuse acoperă arii de interes general:cărți despre natură, anatomie, geografie, limbi străine, matematică, scriere, științe, artă, istorie, politică, hobby-uri și multe, multe altele.

3. De ce ai ales acest domeniu de activitate?

Luderio nu este singurul nostru proiect, dar el este cel mai „tânăr” și, în același timp, proiectul nostru de suflet. Îmi place să cred că noi aducem bucurie copiilor și părinților deopotrivă , că lumea Luderio se va largi cu un blog care să conțină, printre altele, idei de învățat/ jucat/ explorat, că părinții și cadrele didactice vor intra la noi pentru a-și găsi sursa de inspirație. Am convingerea ca educația este CHEIA. Educația actuală din România are nevoie de o schimbare radicală, iar educația începe de acasă.

4. Cine te susține în activitatea ta?

Având în vedere că și eu și soțul am muncit cot la cot pentru a pune bazele proiectului (bine, uneori el mai mult decât mine), aș spune că Alex mă susține pe mine, și eu pe el.

Cu ocazia asta, vreau să-i mulțumesc din suflet pentru susținerea lui în toate, de la proiecte mici și mari, la răbdarea pe care o are cu mine și cu Mihail, pentru că luptă în fiecare zi să ne fie bine ca și familie, pentru că e cel mai extraordinar om pe care l-am cunoscut!

5. Cum arată o zi din viața ta?

E simpatică întrebarea asta pentru că diferă de la lună la lună (hihi). În perioada asta cam totul se învârte în jurul lui Mihail (adica de vreo 16 luni). Hai să-ți povestesc cum a fost luna Ianuarie: nu am oră fixă de trezire, ma trezesc în pupăceli de Mihail, undeva în jur de 7:30. Urmează o sesiune de pupici și îmbrațisări în 3.

După micul dejun, ascultăm muzică (se lasă cu scandal altfel) și luăm la răsfoit toate cărțile din bibliotecă de mai multe ori – uneori, când ne plictisim de cele pentru copilași, le luăm și pe cele de parenting, care sunt mai sus, oarecum inaccesibile, dar nu contează. După ce am trecut de cel puțin două ori prin toate cărțile, foamea răzbește și dam iama în frigider după fructe.

Urmează, nu neaparat în ordinea asta, așezarea cărților (sau nu, depinde de zi), țopăitul pe canapea, gâdilatul, supărarea că după fiecare piesă sunt câteva milisecunde pauză până la următoarea, scoaterea tuturor pungilor cu cereale, pseudocereale si alte bunătăți găsite prin dulap, aranjarea capacelor și a cratițelor prin toată casa, scoaterea caserolelor din dulap și alte activități bebelușești, plimbare afară, prânz. Să zicem că undeva în jurul orelor 13:00-15:00 Mihail adoarme iar eu nu știu de unde să-mi încep ziua.

Urmează mini brain storm-uri cu Alex (da, exact, amandoi lucrăm de acasă, ce nebunie!), trasarea unor deadlineuri, căutari de noi furnizori de încredere, comenzi pentru jucării și cărți, puțin networking și dacă mai rămâne timp … nu mai rămâne că Mihail e deja în living și activitățile de non-părinte se suspendă încă ceva ore.

După amiaza e rezervată puzzle-urilor, cuburilor, plușurilor, jocurilor de rol, scoaterii șosetelor, înșurubării și deșurubării a tot ce se poate înșuruba și deșuruba, jocului cu magneți pe frigider, plimbării și altor super activități. Nani, nani, puiul mamei – pe la 19:00-20:00 …

Cu pauzele de riguare (pentru preaiubita țiți), restul serii e dedicată lui Alex și lumii Luderio cu tot ce are ea mai bun de oferit.

Ca să nu fie discuții, mâncarea se gătește aproape singură la Multicooker (și uneori se mai și comandă), ordinea se întreține zilnic (mai ales după ce-i spunem noapte bună ștrumfului), curățenia se face în 3, mașinile se ocupă de spălat rufe/ vase, și uscătorul de rufe e divin.

Pe scurt, o zi obișnuită a unei mame de junior < 18 luni.

6. Ce îți dorești pentru tine și pentru afacerea ta în noul an?

În 2019 aș vrea puțin mai mult timp pentru mine ca femeie și om, aș vrea să reușesc să citesc cărțile de dezvoltare personală care mă așteaptă pe un raft prăfuit, să recitesc niște cărți de parenting care mi-au plăcut mult (în sarcină) și să citesc câteva noi, cu super recomandări. Ah, și să nu uit de vacanțe, sper să reușim să avem câte o escapadă în familie măcar o dată la cateva luni.

Pentru Luderio avem planuri mari. Pe scurt, o să facem blog (ce ziceam mai sus), vrem să găsim noi colaboratori – edituri din România, mămici care fac jucării și scriu cărți și vor să-și vândă prodesele pe site-ul nostru (un fel de mini marketplace). Ne propunem să investim în publicitate și să fim mai activi în social media.

7. Nu te gândești să creezi în site o secțiune și pentru părinți, unde să poată găsi cărți de parenting, despre jocuri și importanța jocului, dar și de dezvoltare personală?

Claudia, ne-ai ghicit gândurile. Ne dorim mult să acoperim și zona de cărți de parenting și educație pentru părinți și, de ce nu, pentru bunici, bone, educatoare și alți părtași la educația celor mici și mari.

8. Eu sunt pasionată de papetărie (creioane, stilouri, agende, etichete, etc). Ce ar fi să creezi și un rai al obiectelor de papetărie?

Foarte drăguță ideea, îți multumim pentru sugestie! O să ne gândim ce produse s-ar plia pe targetul nostru și o să încercăm să acoperim o paletă cât mai largă.

9. Ce înseamnă pentru tine o educație de calitate? Consideri jucăriile un moft sau le vezi și necesitatea?

Deși nu restrâng termenul de educație doar pentru copii, o să schițez câteva idei doar în direcția asta. Cred că o educație de calitate este o educație blândă, plină de iubire și empatie, axată pe nevoile reale ale copiilor, pe respectul față de tot ce-i înconjoară – ființe și obiecte deopotrivă –. Pentru mine termenul de „calitate” este oarecum redundant cu „educația” în sensul că ori e educație de calitate, ori nu e, e o pseudo-educație.

Cred în jucării potrivite la momentul potrivit. Mie personal nu îmi place atât de mult termenul de „jucărie” ci mai mult i-aș zice „material” – o idee asemănătoare pedagogiei Montessori. Și asta pentru că, în general, copiii sunt foarte serioși în joaca lor și merită să-i luăm în serios.

Dar pentru că toată lumea folosește termenul clasic de jucărie, rămân la acest termen oarecum „simplist”. Ca să revin la întrebare, nicio jucărie nu este indispensabilă, dar poate fi o metodă mai accesibilă de învățare/ consolidare/ distracție. Accesibilă nu neaparat financiar ci din punct de vedere al timpului pe care l-ai pierde ca și părinte încercând să construiești ceva de la zero, să lipești, să croșetezi, să coși, să sculptezi etc. E plăcut să creezi cu mâna ta o jucărie, e frumos să ne implicăm copiii în activități de craft dar, până la urmă, au nevoie și de jucării din magazin.

10. Am înțeles că îți dorești să colaborezi cu mămici scriitoare sau care au diverse afaceri în partea aceasta educațională. Ce părere ai despre mamele antreprenoare? Înainte mamele erau casnice, dar nu îndrăzneau să aibă propriile afaceri.

Așa este, una dintre ideile inițiale cu care am pornit la drum a fost să colaborăm cu producători și scriitori autohtoni, cu accent pe mămicile antreprenoare.

Mămicile antreprenoare sunt niște adevărate eroine; capacitățile lor de a gestiona buna desfășurare a gospodăriei și, în paralel, managerierea unui business personal, sunt uluitoare.

Mă bucur să văd tot mai multe mămici care își descoperă pasiuni nebănuite sau și le redescoperă pe cele vechi, care au CURAJ să gândească outside the box, care sunt dispuse să învețe în fiecare zi, să se arunce puțin cu capul în necunoscut, să-și asume riscul de eșec și să se reorienteze după un eșec spre altceva fără să se descurajeze, să-și asume venituri flexibile, cu riscul ca în unele luni acestea să fie zero (sau chiar pe minus). În același timp aș vrea să multumesc soților care sunt minunați și le încurajează în acest demers.

Ca să întorc o vorbă de „duh”, aș spune că în spatele (aproape) oricărei mămici antreprenoare stă un soț foarte fain, un soț înțelegător, iubitor. Până la urmă familia modernă înseamnă ajutor și înțelegere reciprocă în toate și, având în vedere orizonturile actuale, e păcat să nu trăiești din ce iubești cu adevărat!

Draga mea Claudia, m-am cam luat la vorbă. Îți mulțumesc pentru oportunitatea pe care mi-ai oferit-o și pentru colaborarea care sunt sigură că va fi de bun augur! Aștept cu nerăbdare să te cunosc personal. Până atunci, îmbrațișări calde …

2 thoughts on “LUDERIO, un spațiu online dedicat jocului și copilăriei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.