Nu era prima dată când își vedea mama lăcrimând. Era tot mai slabă, mai tristă, cu cearcăne adânci. Dora mergea cu grijă când mama sa era acasă. Voia să îi ofere liniște, echilibru și bucurie.
– Mama, te iubesc foarte mult! Ce pot face să fac pentru a zâmbi?
– Draga mea, eu trebuie să te ajut pe tine, să îți ofer o viață mai bună! Pur și simplu am obosit și nu mai găsesc puterea pentru a mă simți eu.
– Eu am o idee pentru tine! M-am gândit bine și am ajuns la o concluzie!
– Știu că mă pot baza pe tine! Ești un sâmbure de speranță, din care răsar idei și bucurii. Te ascult, Dora mea adorabilă!
– Noi avem livada de meri a bunicului de la Voinești! Cum ar fi să ne mutăm acolo, să îl ajutăm pe bunicul cu merii, dar să devii și antreprenoare!
– Poftim? Nu sunt eu pentru acest drum, draga mea scumpă!
– Mama! Ești minunată! Te rog doar să încercăm.
– Dar ce afaceri să fac eu, scumpa?
– Tu ești cea mai pricepută la torturile cu mere! Cunoști cel puțin cinci rețete! Multe prietene, vecine, cunoștințe au apelat de multe ori la tine pentru a le scoate din impasul desertului preferat sau special sau un tort pentru un eveniment minunat. Eu cred în tine cu tot sufletul! Văd minunea din tine!
Mama a rămas tăcută. Se gândea. Avea privirea fixată pe coșul cu mere. Un amalgam de imagini se amestecau în mintea ei. S-a întors în copilărie. Se vedea alergând pe dealuri, la cules de mere, dar și în bucătărie cu mama sa. Mirosul de scorțișoară, de mere coapte și de plăcintă cu mere a făcut-o să tremure de fericire și de dor. Atunci, a deschis ochii, și-a privit copila și a înțeles că avea dreptate: merita să încerce.
– Bine. Accept! Batem palma! Vom încerca să punem în practică acest proiect. Îți mulțumesc pentru că ai avut curajul să îmi propui acest proiect. Acum realizez cât de dragă îmi este acea perioadă petrecută între dealuri. Toate cărțile citite la umbra pomilor înfloriți, ronțăinnd mere.
– Mama, merele sunt atât de sănătoase! Merele nu au grăsimi și nici colesterol. Un măr de mărime medie conține 16 g de zahar si 5 g de fibre dietetice. Un măr nu va înlocui periuța de dinți, dar atunci când mușcați și mestecați un măr se stimulează producția de saliva din gură, reducându-se astfel riscul apariției cariilor prin diminuarea nivelului de bacterii, spuse Dora, bine informată și mâncătoare de mere.
– Există un proverb foarte drag sufletului meu: „Un măr pe zi ține medicul departe.”
– Da, mama! Am făcut cercetări despre mere și importanța lor în sănătate. Ajută atât creierul, dar și oasele, inima și pielea. Plus că, sunt ideale pentru pierderea în greutate.
– Ești minunată! M-ai emoționat! rosti mama, vizibil mândră de fiica ei, pe care o vedea cu alți ochi.
– Am creat și textele pentru promovarea afacerii, de la vânzarea merelor până la specialitățile tale delicioase.
Mama și-a șters rapid lacrimile. Și-a îmbrățișat copila și a privit cerul în semn de mulțumire. Copiii ne oferă lecții minunate! Important este să îi ascultați cu atenție și seriozitate. Multe tâlcuri veți descoperi din poveștile lor.
Claudia este un educator inascut.Este mai presus de toate,o mare povestitoare.Admir contextele de învățare pe care le oferă în fiecare poveste.
Mii de multumiri!
Imbratisari cu drag!