Măseaua şi bomboanele

Toamna îşi intră în drepturi. Soarele îşi pierde din putere. Este mult mai blând. Vântul este mai voios şi mângâie încet frunzele arborilor, până le doboară.
Parcurile au căpătat culoare arămie. Frunzele s-au aşezat paşnic la poalele arborilor ce le-au ţinut de urât din primăvară până acum. Păsările se îndreaptă spre ţările calde. Norii capătă forme ciudate, culori cenuşii pentru a aduce ploaia.
Pe o bancă, lângă lac, stă un băieţel grăsuţ. Are aproximativ 7 ani. Părul buclat, de un şaten închis atrage atenţia. E trist, cu lacrimi în ochi.
-Ce s-a-ntâmplat, Mihnea? îl întreabă o fetiţă.
-Mă doare măseaua foarte rău.
– Îmi pare rău. Trebuie să mergi la dentist, spuse Andreea, colega lui de clasă.
-Nu trebuia să mănânc atâtea dulciuri. Am fost avertizat şi nu am ascultat. Îmi merit durerea.
-Se rezolvă, îl încurajă Andreea.
Cei doi copii pornesc agale spre case.
*
Mihnea se spală pe mâini şi merge la masă.
-Ţi-am pregătit o supă delicioasă, spuse mama sa.
-Mulţumesc. Îmi este o foame de lup. M-a durut măseaua azi.
-Trebuie să mergem la dentist. Să nu mai mănânci atâtea dulciuri.
-Da, am greşit. Mă ispitesc bomboanele şi acadelele. Trebuie să fiu mai ferm. Să nu le mai cred poveştile îndrugate.
Mama sa, zâmbeşte. „Ce băiat cu imaginaţie am!”
S-au aşezat la masă. Au mâncat în linişte. La final, Mihnea a spus „Sărut mâna pentru masă!” , apoi a mers în camera sa. Trebuie să înceapă lecţiile. Nu vrea să îl prindă seara.
Stând liniştit la birou, aplecat deasupra caietului de teme, auzi un zgomot în sertar. Nu a dat importanţă. A mai scris două rânduri din temă, cănd auzi din nou zgomotul dinainte, dar mult mai puternic.
-Boc-boc-boc.
S-a ridicat şi a mers spre sertarul de unde venea zgomotul. L-a deschis şi ce să vezi. Zeci de bomboane colorate, acadele şi ciocolăţele fel de fel au ieşit la iveală.
-Hei. Ce faci? Nu ne mai bagi în seamă? Ce este cu tine? strigară în cor dulciurile.
-Ahh. Voi eraţi? spuse încet, Mihnea. Nu v-am mai căutat. Mi-aţi produs neplăceri. Am făcut carii din cauza voastră. Prietenii adevăraţi nu procedează aşa. Sunt supărat pe voi, îngăimă cu lacrimi în ochi, băieţelul.
-Hei. Nu trebuie să fii supărat. Uite, gustă încă o bomboană şi durerea îţi va trcee, ai sa vezi. Haaai, te rugăm. Vei prinde puteri, îţi vei face mai repede lecţiile. Vei deveni un superman. Haaaiii, gustă-ne!
Mihnea s-a lăsat păcălit şi a mâncat o acadea colorată şi veselă, în formă de strugure.
Toate bune şi frumoase. Bomboanele s-au potolit, Mihnea şi-a continuat liniştit temele.
*
Seara a venit pe negândite. Luna priveşte pe geam. Băieţelul cuminte, şi-a făcut baie, şi-a pregătit ghiozdanul pentru a doua zi şi citeşte o poveste. Eroi, animale drăguţe, cu puteri paranormale îl fac pe Mihnea să pornească spre tărâmul viselor.
*
Caria îl vizitează pe Mihnea. Îl chinuie şi îl face să se zvârcolească.
-Ha ha ha. Iar te-au păcălit bomboanele. Sunt aliatele mele. Sunt minunate. Dacă n-ar fi ele, eu n-aş exista. Ha ha ha.
Caria sapă adânc în măsea. Durerea îl chinuie pe băiat. Broboane de sudoare îi apar pe tâmple. Simte cum cineva îi introduce un şurub în măsea.
-Ha ha ha. Ce băiat neascultător. A mâncat toate bomboanele. Iubeşte zahărul şi iată, acum suferă. Ha ha ha!
Mihnea se trezeşte plângând.
-Nu mai mănânc bomboane, promit!
-E prea târziu, spune caria şi meştereşte în continuare în structura măselei. Ha ha ha. Îţi voi ataca toţi dinţii. Voi pune stăpânire pe ei! Ha ha ha.
-Mâine merg la dentist! Promit că nu voi mai mânca dulciuri. Promit să mă spăl pe dinţi, se încuraja Mihnea.
-Îţi voi umfla faţa. Să râdă copiii de tine, zise caria răutăcioasă.
-Ştiu că eşti rea. Fă-ţi datoria. Am fost neascultător şi merit. Dar mâine, medicul stomatolog îţi va veni de hac.
*
Soarele palid îl trezeşte încet pe Mihnea.
-Bună dimineaţa, dragul meu, îi spuse mama băieţelului său.
-Azi trebuie să merg la dentist. Caria m-a chinuit toată noaptea. A distrus măseaua mea, a râs de mine că am mâncat multe dulciuri, zise pe nerăsuflate Mihnea.
-Off, Mihnea. Bine că ai înţeles singur cum stau lucrurile. Dulciurile dăunează dinţilor. Dar vei scăpa de durere. Trebuie să fii un băiat curajos, să mergi la dentist pentru a salva măseaua. Aceasta îţi va fi recunoscătoare că o scapi de chinul produs de carie.
*
Mihnea aşteaptă să intre la dentist. Are ceva emoţii dar trebuie să dea dovadă de curaj. Trebuie să salveze măseaua. Dacă el nu mânca atâtea bomboane, aceasta nu suferea aşa mult.
-Bună dimineaţa, spuse medicul.
-Bună dimineaţa. Am venit să-mi salvez măseaua. Aseara, caria m-a ameninţat că îmi va ataca toţi dinţii.
-Aşa este. Cariile sunt rele. Trec de la un dinte la altul şi îi deteriorează cât mai adânc. Admir curajul tău. Hai să salvăm măseaua.
Mihnea a stat cuminte pe scaun, a ascultat instrucţiunile dentistului şi a salvat măseaua.
-Bravo, Mihnea. Eşti un curajos. Am pansat măseaua. Acum, trebuie să ai grijă de ea, să nu mai mănânci dulciuri. Caria nu te va mai chinui. Să te speli pe dinţi după fiecare masă. caria poate apărea pentru a se hrăni cu resturile de mâncare lăsate între dinţi.
-Promit că voi fi un băiat ascultător. La următorul control, veţi fi mândru de mine, domnule doctor.
-Aşa te vreau! îi spuse dentistul. Aceasta este o diplomă pentru curajul de care ai dat dovadă. Îi întinse diploma copiilor cuajoşi, salvatori ai dinţilor.
*
Mihnea are grijă de dinţii săi ca de pietre pretioase. Nu mai mănâncă bomboane. Când are poftă de dulciuri, alege fructele. Nu sparge nuci sau alte obiecte dure cu dinţii. Se spală timp de 3 minute la fiecare periaj. Îşi schimbă periuţa la două luni. Este un băiat model.
-Când voi fi mare, voi deveni stomatolog! Am să fiu erou. Am să salvez oamenii de carii! Spunând acestea, privi diploma înrămată. Părinţii săi sunt foarte mândri de el.
*
Bomboanele sunt triste. Au înţeles că au greşit. Nu trebuia să îl păcălească pe Mihnea să mănânce atâtea dulciuri. Şi-au învăţat lecţia. Totul trebuie făcut cu limită.

2 thoughts on “Măseaua şi bomboanele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.