Lectura îmi dă aripi și energie, putere și curaj! Caut să citesc despre cărți, apoi să le caut și să le devorez, la propriu. Îmi place să citesc bloguri, să descopăr oameni frumoși, inteligenți, motivați, optimiști, de la care să învăț cât mai mult. Când am început să scriu pe blog în 2009, nu am crezut că voi avea șansa să întâlnesc atâția oameni buni și cu suflete uriașe, pline de lumină și candoare. Pe unii i-am întâlnit personal, alții au rămas la nivel virtual, dar totuși atât de aproape.
Căutând cărți, din aproape în aproape am ajuns pe blogul unei femei minunate, cu un stil de scriere clar, concis, dar atât de captivant. Am stat vreo trei ore și am citit articol după articol, recenzie după recenzie. Când am văzut și fotografiile și am găsit o frumusețe sensibilă și blândă, am citit și puțin despre Oana. Este mama unei fetițe și vrea să lucreze de acasă, pentru a-i oferi timp de calitate, dragoste și atenție micuței. E normal! Am simțit pe pielea mea acest lucru, la dublu chiar.
Fascinată de Oana, ca om, dar și ca blogger, am rugat-o să îmi ofere un scurt interviu pentru acest site pe care îl îndrăgesc tot mai mult și vreau ca mii de mămici să își lase urma pe acest tărâm al cărților și poveștilor de viață.
- Oana, aș vrea să îmi povestești puțin despre femeia înainte de a fi soție și mamă. Ce te împlinea? Cum era atunci timpul?
Claudia, în primul rând vreau să îți mulțumesc pentru așa o descriere flatată și plină de căldură și pentru că îmi dai ocazia să pășesc în lumea ta cu file de poveste și cu trăiri diverse.🤗Aproape că nu îmi amintesc cum era viața mea înainte de a avea aceste roluri în viața mea, pentru că ambele au venit în viața mea cu multe trăiri, lecții și multă iubire. Știu că eram un om diferit atunci, într-o căutare continuă de acel ceva, fără să știu exact ce îmi lipsește și ce vreau. Mă cunoșteam mult prea putin și mă plăceam la fel de puțin, de aceea mă afundam cu fiecare ocazie cu nasul în carti. Comparativ cu acum, aveam timp din belșug, să fac tot ce îmi trece prin cap, să mă pierd prin magazine, să citesc ore întregi, să mă iau la întrecere cu câte o prietenă într-un maraton al serialelor asiatice. Timpul era relaxat și era pentru mine. Acum, mă pierd printre proiecte, job, copil și soț și alte treburi gospodărești, că abia mai găsesc fărâmă de timp să citesc o carte sau să scriu pe blog.
- Ce reprezintă cartea pentru tine? Când și cum ai descoperit gustul lecturii? Ai vreun ritual de lectură?
Hm.. cartea pentru mine este ca un Univers doar pentru mine. Citesc de cand ma stiu. Mama mi-a insuflat aceasta pasiune pentru carti, iar tata a fost cel care mereu m-a sprijinit sa citesc si sa invat. Imi spunea mereu: “Ai carte, ai parte.” Dar sincer, zicala aceasta am inteles-o abia la maturitate. Imi aduc aminte si acum cum in copilarie citeam pe furis cu lanterna pe sub patura, dupa ora de culcare, pentru ca iubeam sa traiesc ceea ce citesc, sa ma pierd in poveste si sa imi imaginez cum eu eram eroina principala. Cartea mi-a oferit setae pentru cunoastere si mi-a permis sa visez ca imi pot depasi conditia si limitele si ca pot sa ajung altcineva mai bun decat eram. Datorita cartilor am ajuns unde sunt astazi si am ajuns sa fac din scris un stil de viata. Eu sunt convinsa ca cititul schimba vieti, asa ca nu voi inceta niciodata sa recomand cititul. Nu am un ritual anume de citit, dar citesc zilnic, de obicei seara. Uneori citesc o carte, alteori articole de blog, alteori ascult o carte audio, in functie de cum imi organizez timpul.
- Viața aleargă ca gândul pe lângă noi. Ce ai vrea să trăiești la intensitate maximă? Se spune că e important să ne facem o listă cu 100 de idei despre ce vrem să facem în viață. Crezi în utilitatea acestei liste?
Da, cateodata pierd notiunea timpului de nici nu mai stiu in ce zi suntem. Atat de repede trece si recunosc ca inca nu sunt maestra in a-mi organiza timpul. E un proces in invatare, mai ales de cand am inceput sa fac si freelancing pe langa jobul zilnic si indatoririle de mama si sotie. Insa, ce mi se pare trist este sa aud oamenii cum folosesc timpul ca pe o scuza de mult expirata de a nu face ceva in privinta vietii lor. Prefera sa se lamenteze si sa incarce cu emotii negative si oamenii din jurul lor, dar sa nu actioneze (poate din frica, poate din nestiinta) pe motiv ca nu au timp. Asa cum citeam intr-o carte, acelasi timp il are si Warren Buffet, Tony Robbins sau Jeff Bezos, ca si noi. Diferenta e cum il folosim, de ce unelte ne folosim sa il organizam cat mai bine si de ce oameni ne inconjuram ca sa ajungem sa ne indeplinim niste obiective care sa ne schimbe viata in mai bine. Sa stii ca eu cred in bucket-list, nu neaparat in 100 de lucruri pe care sa le faci intr-o viata, ci in lucrurile care au sens pentru tine, indiferent de numar. Eu mi-am recreat bucket list-ul acum cateva luni si am acolo obiective care tin de familie, relatii, succes, extinderea limitelor/depasirea fricilor, pasiuni, sanatate, comunitate, cam toate ariile importante din viata oricarui om. Mi se pare foarte important de facut, pentru ca ajungi sa te cunosti tu pe tine, sa iti pui intrebari, sa iti imaginezi si tu atii si sa stii ce vrei de la viata.
- Ce înseamnă pentru tine dezvoltarea personală? Este important să participăm la cursuri sau e suficient să citim cărți de dezvoltare personală?
Dezvoltarea personala pentru mine este egala cu a te cunoaste, a-ti extinde viziunea si barierele, a-ti descoperi potentialul, a actiona in directia visurilor tale si a da inapoi catre comunitate din darurile unice pe care le ai. Din punctul meu de vedere, dezvoltarea personala a unei persoane nu se opreste doar la ea, ci se transpune pe toate planurile din viata ei si ajunge sa influenteze si oamenii cu care interactioneaza. Cu cat mai multe persoane ar începe procesul de dezvoltare personală, cu atât mai mult ar fi șansa sa lasam generațiilor viitoare o lume mai bună. Trăim într-o eră în care suntem atât de absorbiți de noi, încât uităm să ne gândim la ce lăsăm în urmă. În schimb, dezvoltarea personală, creează cadrul perfect pentru a te raporta la trecut, present și viitor. Din experiența mea, o carte nu va fi niciodată egală cu un curs bine făcut, indiferent de domeniu. Pentru că experiența cursului, interacțiunea socială, glumițele, evidențierea anumitor aspecte, emoțiile trăite acolo și elementele vizuale, toate rămân întipărite în minte, spre deosebire de noțiunile din carte scrise, care vor fi uitate, în mare parte, în următoarele trei zile.
- Ce sfaturi/idei/încurajări ai oferi unei femei care a devenit mamă și nu se mai regăsește în activitățile și jobul de dinainte?
I-aă spune că în primul rând să se asculte. Să găsească activitățile care îi fac plăcere și să încerce să se perfecționeze cît mai mult în zona respectivă. Concediul de creștere copil e o perioadă transformațională. Nu doar că înveți cum e să ai grijă de un copil care îți umple viața cu bucurie și iubire, dar te și scoate din zona de confort în nenumărate situații. Ți se schimbă profund sistemul de valori, devii conștient că trebuie să fii un model pentru copil și vrei să îi lați o moștenire atât financiară, cât și de valori și credințe, care să îl ajute în viața de adult. Este o perioadă cu mult zbucium interior, inundată de nopți nedormite și griji, care o determină pe mamă să se gândeasca la viitor. Cu cât cauti mai adânc în suflet, scoți copilul de altădată la suprafață și iti dai seama că vrei să retrăiești din nou cu entuziasm, cu drag pentru ceea ce faci și să îl inspiri astfel și pe copil să aibă încredere în el și să facă orice își dorește, fără frica de a fi stigmatizat. Eu le încurajez pe mame să aibă curaj să muncească pentru a-și împlini visurile, pentru că în ele stă puterea și chiar au toate uneltele necesare să reușească.
- Ești mama unei fetițe adorabile. Tot aflu că meseriile copiilor noștri nici nu s-au inventat încă. Care crezi că vor fi abilitățile pe care micuții vor trebui să le aibă? Tu ce activități desfășori cu fetița ta? Mulți consideră creativitatea un atu pentru viitor.
Mulțumesc! Este o minune de copil. Încă mă minunez zilnic de copilul pe care îl am. Olivia mi-a adus multe lecții si datorit ei, fac astazi ceea ce mă pasionează. Ea este motivul pentru care am reușit să fac schimbari majore în viața mea si să îmi schimb gândirea. Atât eu, cât si soțul meu, ne-am schimbat mult și am încercat să luăm altfel de decizii, decizii curajoase și intenționate care să ne permit să îi oferim ei un viitor mai bun, alături de noi. Cred că este important să le stimulăm creativitatea și imaginația copiilor noștri și să îi învățăm să fie empatici și autentici. Cu fetița mea ne jucăm joculețe cât mai simple și amuzante. În acest moment ea este fascinată de lego, jocuri cu animale și numărat, de dans, cântat și colorat. 😊
- Cum arată o zi din viața ta? Cum îți organizezi timpul? (iubesc enorm de mult limba română, de aceea o folosesc cu tot dragul și mă feresc de cuvintele în engleză).
Viața mea nu e așa interesantă, pentru că sunt mai mereu prinsă în proiecte diverse de scris. 😊 În general, viața mea e prinsă între serviciu, joacă cu fetita si treburi casnice si scris. Scriu atât pe blogul meu, cât și pentru alte bloguri, website-uri sau conturi de Social Media. Am zile în care sunt mai obosita si îmi petrec serile doarjucându-mă cu fetița, vizionând un film cu soțul și citind, dar am și zile în care reusesc să îmbin foarte bine tot ceea ce am de făcut. Nu uit niciodată însă să îmi vizionez vision board-ul și să fiu recunoscătoare pentru tot ceea ce am sau ce mi s-a întâmplat mai special în acea zi.
- Cum îți imaginezi lumea, viața peste 25 de ani?
Wow! M-ai pus un pic pe gânduri cu întrebarea aceasta. Să știi că eu, prin firea mea pozitivă și optimistă, aleg să văd un viitor frumos peste 25 de ani, atât pentru familia mea, cât și pentru omenire, în general. Cred într-un viitor mai bun, pentru că oamenii au început să citească, să se documenteze, să își assume riscuri pentru un viitor diferit de al generațiilor trecute. Tehnologia ne ajută în acest sens, însă trebuie să învățăm să o folosim în beneficial nostru, nu pentru a ne internalize frustrări și a ne mări ego-ul.
- Aș vrea să ne povestești puțin despre pasiunile și visurile tale de viitor!
Iubesc să scriu, să citesc și să mă conectez cu oamenii. Revenind la întrebarea de mai sus, mă visez un om cu experiență în coaching, în storytelling și scriere, cu o afacere sustenabilă și cu o fundație caritabilă. Imi doresc ca prin vorbitul în public, prin cărțile pe care visez să le scriu, să inspire oamenii sa ajungă să trăiască intenționat și asumat în direcția visurilor lor. Visez să fiu o mamă care și-a învățat copilul să aibă încredere în el și să își dea voie să viseze, actionând disciplinat, cu curaj spre realitatea pe care și-o dorește. Și, nu în ultimul rând, visez să fiu femeia de care soțul meu are nevoie în orice moment, pentru a crește împreună.
- Am văzut în magazine și pe facebook globuri și produse pentru Crăciun încă din septembrie. Ne grăbim! Cum arată Crăciunul pentru tine de când ai devenit mamă?
Crăciunul pentru mine este sărbătoarea sufletului. Mereu m-am simtit mai adânc ancorată în emoțiile și lucrurile frumoase trăite în copilărie în perioda aceasta a anului. Crăciunul este, în general, petrecut în familie, iar de când a apărut pe lume micuța noastră, este mult mai frumos și mai amuzant. Anul acesta plănuiesc chiar să fac niște activităti cu ea, să împodobim bradul împreună…cred că va fi magic. 😊
- Trăim foarte mult în online și am uitat să simțim natura și să ascultăm (cei care știu limbajul naturii) sfaturile oferite de ea. Pentru tine cum arată viața virtuală? Cât ocupă din viața ta?
Într-adevăr, trăim în era digital și e o lume mult mai conectată de un dispozitiv decât de natură, de experiențe sau de oameni. Eu nu sunt atât de prezentă online pe cât mi-aș dori (paradoxal, știu :D). Mi-aș dori să fiu mai mult conectată pentru comunitatea OANABI, însă bucuria de a scrie pentru mine și pentru ceilalți, compensează această lipsă.
- În final, te rog frumos să ne oferi un titlu de carte dragă ție, un loc pe care să îl vizităm, un film și un cântec, de vizionat, respectiv de ascultat și unde te putem citi, cu drag, zi de zi.
Cântecul care îmi face pielea de găină și îmi face inima să tremure este “I was here” de Beyonce, care exprimă într-un mod inedit, misiunea mea în viață, pentru că îmi doresc să las o lume mai bună în urma mea atunci când nu voi mai fi și vreau să știu că am putut inspira, bucura, ajuta alți oameni. Filmul care mi-a marcat tinerețea, în afară de “Titanic”, a fost “The pursuit of happyness”. Am multe cărți care mi-au plăcut mult, dar las câteva mai jos, care mi-au lăsat lecții pe care le voi purta cu mine toată viața: “Curajul de a fi vulnerabil” de Brene Brown, “10X” de Grant Cardone, “Tatîl celuilalt copil” de ParinoushSaniee, “Parenting conștient” de Shefali Tsabari, “The code of the extraordinary mind” de Vishen Lakhianisi “Măștile masculinității” de Lewis Howes, “Începe cu de ce” de Simon Sinek și “Leții de magie” de Elizabeth Gilbert. În online îi urmăresc cel mai mult pe Marie Forleo, Vishen Lakhiani, Jim Kwik, Lewis Howes, Gabby Bernstein, Oprah, Eric Worre, Tony Robbins, Eric Worre, Brendon Burchard si Jay Shetty.
Pe mine mă puteți găsi pe blogul www.oanabi.com, pe Facebook și Instagram cu numele de pagină OANABI și pe grupul de Facebook Inspired to be better.
Mulțumesc pentru această oportunitate încântătoare de a face parte din comunitatea ta!
Nu stați deoparte! Citiți! Poate nu aveți timp, știu. Însă există soluții. O pagină pe zi și mai multe în week-end fac minuni pentru minte, suflet și încrederea în sine.
Descoperă bloggeri care scriu despre cărți valoroase, despre viață și călătorii. Privește oamenii din jurul tău. Zâmbește! Trăiește clipa! Visează și acționează. Ieși din starea de confort!