„Căldura asta nu e ușor de suportat!” își spunea Lucia în gând.
În oraș, totul este mai greu de suportat vara: aglomerație, praf, aer umed care se lipește de tine precum abțibildurile pe cărțile pentru copii.
Lucia nu avea poftă de mâncare. Nimic nu o tenta. Ciorba era prea caldă, iar de ceva pregătit la cuptor nici nu se punea problema!
– Hai să mergem împreună la piață! Poate văzând ce e pe acolo, ți se face dor de vreo mâncare. Nu se poate să nu te hrănești! rosti mama.
Aici poți asculta povestea în lectura actriței Denice nester Grigore!
– Bine! Sunt de acord să te însoțesc! zise veselă Lucia.
Primele ore ale dimineții purtau cu ele un balsam de flori și prospețime. Fluturi albi zburau fericiți! Vrăbiuțe numeroase și guralive se adunaseră în grădina din fața blocului. Era o atmosferă de poveste.
Ajunse în piață, mama căuta din priviri legume pentru salată, dar și pentru o mâncare ușoară de vară. Poate fasole păstăi! Sau mazăre!
Lucia privea cu uimire munții de pepeni verzi. „Ce uriași! Oare nu le este teamă să stea așa, unii peste alții, în echilibru? Ce s-ar întâmpla dacă unul s-ar mișca puțin din codiță?” își spunea în gând copila cu ochi ageri, de un verde strălucitor și cu gropițe în obraji, unde se adăposteau cele mai ghidușe zâmbete.
– Vrei pepene? întrebă mama.
– Nu, mulțumesc! Au prea multă apă.
– Așa este, dar sunt tocmai buni pe căldurile acestea toride.
– Poftiți la lubeniță!
– Ia și gustă un harbuz!
Lucia s-a oprit în loc și asculta. Nu mai înțelegea nimic! Ce însemnau toate acele cuvinte?
– Draga mea, pepenele roșu are denumiri diferite în regiunile țării! Hai să cumpărăm unul! Este bun pentru hidratare, pentru rinichi și eliminarea substanțelor toxice din organism.
Lucia nu era prea încântată. Un pepene o privea atât de atent, încercând să o convingă să îl ia cu ea. Avea semințe bune și voia să le pună la încolțit, să bucure și alți oameni în anul următor. Nefiind atent, s-a rostogolit și s-a spart.
– Ah! Ce mizerie! strigă Lucia.
– Nu-i nimic! Strâng imediat, rosti vânzătoarea. Tare mult a dorit să vină cu tine acasă, la masă. Atât de mult, încât și-a „ieșit din pepeni”!
– Adică s-a enervate atât de tare încât a „explodat” Este o expresie din popor, șopti mama. Dați-ne o lubeniță mai mica, vă rog! Dar să fie roșu și dulce!
– Pe gustate, doamnă! Imediat!
– Îți vine să crezi că pepenele este rudă cu castravetele? Ce minunată este natura! Ne oferă bunătăți, lecții de viață și mecanisme de adaptare și de reparare în permanență.
– Da??? Rudă cu castravetele, care e atât de mic? întrebă Lucia.
– Da. Interiorul este dulce și răcoros. Conține licopen, o substanță dulce care se află și în roșii. Iar semințele conțin vitamina E.
– De unde știi atâtea, mama?
– Îmi place să mă documentez! Hai să luăm și un pepene galben. Dacă tot suntem la această categorie. Mulțumim, zise mama, întinzând banii doamnei și luând sacoșa în care se ascundea pepenele.
– Vă ofer și unul galben! Eu îl prefer pentru că pot pregăti rețete variate.
– Da? Mă puteți sfătui?
– Desigur! Fie îl serviți cu șuncă de Parma ca aperitiv, împreună cu alte fructe sub forma unei salate la desert sau ca șerbet, pepenele galben poate fi consumat in cele mai diferite feluri și între mesele principale. Tăiați mai întâi pepenele în două jumătăți, curățați-l de sâmburi cu ajutorul unei linguri.
– Vă mulțumesc! Se pare că în acest weekend vom consuma multe fructe! spuse mama, privindu-și fiica.
– La revedere!
Lucia nu spunea nimic. Era foarte curioasă să simtă gustul pepenilor, rude cu castravetele. Cine ar zice că este adevărat?
Mama și fiica au petrecut un weekend de răsfăț culinar, dar și cosmetic. Și-au pregătit măști pentru ten din pepene galben. Semințele s-au lipit de buzunarele Luciei.
– Cred că cer a fi sădite! Hai să mergem în grădină!, grăi mama, luându-și fiica de după umeri.
-Vreau să le las un sfat celor care ne vor citi povestea, mama!
– Ești minunată! Îmi place când împărtășești cu ceilalți, chiar și o idee.
– Dragi cititori, vara este anotimpul fructelor și al legumelor. Bucurați-vă de ele în formă proaspătă! Cercetați-le puterile și faceți o mica grădină a voastră din semințele lor! Ah! Mai am o idee! Creați tablouri din semințe… porumb pentru soare și tot ce e galben, grâu, fasole, năut, pepene. Distracție plăcută!”