PRIMII PAȘI SPRE REUȘITĂ

De ce este nevoie de succes?

 

M-am întrebat adesea, chiar de când eram copil, ce înseamnă succesul. L-am asociat cu banii, apoi cu frumusețea și eleganța – de fapt tot bani -, apoi cu mirosuri fine, iar în final cu libertatea de a călători mult, de a fi propriul șef și a oferi valoare celor din jur.

Succesul îți oferă o stare de bine, de echilibru, de siguranță emoțională.

Succesul l-am descoperit din copilărie. Aveam cunoscuți care veneau la bunici, pe strada unde locuiam. Îmi povesteau despre reușitele lor la diverse concursuri. Făceau pregătire la limbi străine și călătoreau mult cu școala ( excursii, tabere ). Visam ca într-o zi să am și eu succes! Să obțin rezultate deosebite la învățătură, să fiu văzută la alt nivel decât cel de Claudia, printre primii zece elevi din școala ei.

M-am închis în mine și am căutat scuze. Câteva dintre acestea au fost:

  • părinții nu mă susțin;
  • nu am cu cine să mă sfătuiesc, cu cine să concurez.
  • nu am acces la informații;
  • nu am timp pentru cursuri suplimentare;
  • nu am bani.

Niciodată nu m-am gândit: „Iau o culegere și lucrez până obțin rezultatele dorite.”

Dacă stau să mă gândesc, am făcut acest lucru la chimie. Îmi plăcea de profesoară, ca stil de a preda, ca om și stilul vestimentar. Mi-a corectat caietul cu probleme și mi-a oferit la finalul anului școlar o diplomă originală, cu formula apei decupată.

Colega mea de bancă citea foarte mult. Aveam această pasiune comună. Tatăl ei, deși nu avea decât opt clase, investise mult în cărți. De fiecare dată când mergeam la ea, îmi plăcea să răsfoiesc cărți.

Lectura m-a ajutat foarte mult. Mi-a fost cel mai bun prieten. Când am citit „Singur pe lume”, am înțeles că oricât ar fi de greu, întotdeauna există o soluție, o cale spre reușită, spre împlinirea dorințelor. Așa a fost și cu „Cartea junglei”, „Robinso Crusoe” și multe altele. Acum trei ani am citit „Învățarea” de Tara Westover și am descoperit că dacă vrei să înveți, să ieși din mediul „sărăcăcios” în care te afli, prin perseverență, ambiție și dorință poți reuși.

Ce este important în acest traseu spre succes?

  1. Claritatea – scopul succesului meu
  2. Pașii de urmat – planificarea
  3. Vizualizarea – realizarea unui panou cu poze și text.

Să discutăm pe rând despre fiecare etapă a drumului spre succes.

  1. Claritatea presupune să iei o coală albă și să notezi în ce domeniu vrei să ai succes și să descrii succesul, ca și cum ar fi o persoană. Cum arată, a ce miroase, cum te simți tu în apropierea succesului. Ce i-ai spune?

De exemplu, în cazul meu, a fost așa:

Vreau să scriu povești pentru elevii mei, să îi ajut să creadă în ei, să muncească pentru visurile lor, să călătoresc în țară și peste hotare ghidată de povești.

Succesul este o femeie frumoasă, dar în vârstă, blândă, cu voce suavă, cu părul lung, strâns într-o împletitură deosebită. Miroase a mir și scorțișoară. În apropierea ei, mă simt în siguranță, puternică, curajoasă. „Am fost asemenea ție! Îmi era teamă să nu greșesc, dar fără greșeală, nu există evoluție. Cel mai mult mă temeam de judecata celorlalți. Însă, când am înțeles că am o singură viață, că sunt datoare să ofer lumii din ceea ce știu, am ales să acționez. Și am compus cântecele care mă însoțeau zi și noapte, chiar dacă unora li s-au părut hilare. Astăzi, acele cântece sunt folosite în terapia muzicală.”

Ce i-aș spune „Succesului”?: „Mulțumesc cu recunoștință pentru curajul oferit, pentru că m-ai ținut de mână și am înțeles că fără acțiune nu se poate ajunge nicăieri. Mulțumesc pentru blândețe și ghidare spre mine, spre ceea ce îmi doresc.”

Poți avea viața pe care ți-o dorești! Scrie despre ea pentru a avea mereu un punct de plecare, ceva la care să te întorci și să recitești pentru a căpăta încredere, pentru a-ți reveni speranța și curajul de a face primul pas spre împlinirea visului tău!

 

  1. Pașii de urmat – planificarea/organizarea:

          Perfect până aici! Ai stabilit segementul în care vrei să înregistrezi succes, ai discutat cu el, știi că este acolo și că poate fi atins.

A sosit momentul să dai pagina și să scrii pașii pe care îi ai de făcut – zilnic, săptămânal, lunar – pentru a ajunge la întâlnirea fizică cu Succesul.

Pentru mine, planul a fost acesta:

  • să scriu zilnic o poveste sau măcar o schemă; să mă documentez despre ce vreau să scriu;
  • să observ oameni de diferite categorii de vârstă, sociale ( copii, părinți, educatori );
  • să citesc literatură pentru copii;
  • să urmez cursuri de scriere creativă;
  • să îmi fac un blog unde să scriu articole, idei, povești;

Până să devin mamă, scriam foarte mult pe blog! Uneori chiar două- trei postări pe zi. Mergeam la lansări și urmam cursuri de scriere creativă pentru a mă perfecționa.

Am înțeles că fiecare lector de scriere are propriul stil de a prezenta „magia scrisului”, dar toți, fără excepție, au recomandat lectura, lectura și iar lectura. Iar dacă mă gândesc la Jules Verne, care nu a călătorit și a scris atâtea cărți minunate din propriul fotoliu, înțeleg valoarea lecturii mai bine ca oricând.

După ce am devenit mamă, am scris mai ușor povești, având sursă continuă de inspirație! Am văzut altfel scrisul și importanța poveștilor!

Cum am folosit scrisul și poveștile în ultimii ani:

  • am creat cursuri de scriere creativă pentru copii, în care am pornit de la vocabular, emoții și simțuri și am dat naștere unor povești minunate, vindecătoare;
  • am combinat scrisul cu lecțiile de biologie;
  • am pornit de la povești și am creat activități creative;
  • am descoperit puterea terapeutică a scrisului și am creat un curs de terapie prin scris;
  • am creat comunități importante: „Detectivi în educație” și „Terapia prin scris”.
  • petrec timp de calitate alături de copiii mei;
  • am rescris finaluri și începuturi de poveste;
  • am creat jocuri de proverbe și de lectură.
  1. Vizualizarea împlinirii succesului dorit este foarte importantă! De ce? Imaginându-te deja acolo, îți este alocată forță, inspirație, încredere. Dar văzându-te acolo, efectiv ești acolo, iar asta îți conferă energia de a munci zi și noapte la visul tău, de a căuta toate resursele pentru a reuși.

Cum se realizează vizualizarea?

  • Poate fi sub forma unui film sau videoclip care descrie exact visul tău;
  • Poate fi sub forma unui panou cu poze – fie ale tale, fie decupate din reviste – și mesaje text care să exprime traseul tău spre succes sau pur și simplu viața ta după ce atingi stadiul dorit.
  • O listă cu afirmații despre modul excepțional în care te simți.

 

Eu mi-am realizat un panou în power point și unul în agendă. Astfel, când intru pe laptop îl deschid și îl vizualizez, când notez ceva în agendă ( și îmi scriu zilnic exercițiile de recunoștință ) observ pozele și mesajele de acolo. Am pus fotografii cu mine când ofer autografe, cu hrană sănătoasă, cu mine și copiii mei pentru că îmi doresc o relație sănătoasă, cu locuri pe care vreau să le vizitez, dar și mesaje afirmative, de recunoștință pentru ceea ce trăiesc.

Astfel, poveștile mele au ajuns în manuale, pe canale youtube ale unor învățătoare sau educatoare, la ateliere de lectură în librării și biblioteci din țară.

După ce am urmat primul curs de scriere creativă, unde am și scris prima poveste pentru copii, „Tobias, elefănțelul colorat”, am căutat modalități să le trimit în lume. Acesta era scopul meu inițial: să ofer povești copiilor, din care să învețe să se iubească, să își urmeze visurile, indiferent de ce spun ceilalți. Prima dată am postat povestea pe blogul unei cunoștințe. Apoi, am acționat și am trimis mailuri editurilor pentru copii. Într-o dimineață de luni, am primit un răspuns pozitiv de la editura Aramis: „Povestea ta se pliază perfect pe un proiect educațional. Suntem interesați de publicarea!”

Atunci am căpătat încredere în mine și am scris alte povești. Le-am adunat în două volume și le-am publicat pe cont propriu ( selfpublishing ). Cei apropiați, îmi spuneau: „Cine te va publica pe tine? Cum vor ajunge poveștile la copii? Sunt atâția scriitori care nu au reușit să fie cunoscuți.” Da. Cu siguranță aveau dreptate, dar nu era și cazul meu. Aveam un scop precis! Așa că, am acționat și am discutat cu învățătoare, mame, bibliotecare și am pornit cu poveștile în școli, grădinițe, biblioteci din București și din țară. Încet – încet, poveștile au pătruns în manuale școlare, auxiliare și au trecut granițele ( mai ales în pandemie ).

Visele se împlinesc când le crești cu dragoste și credință!

Sfat important  ( deși eu nu dau sfaturi ):

Pentru a atinge succesul este necesar să stabilim scopul și să ne îndreptăm spre reușită pas cu pas, etapă cu etapă.

Când am dat admiterea la facultate, stăteam cu cartea în mână și vizualizam reuțita mea, viața mea de stundentă, drumul spre facultate… dar nu învățam. Zilele treceau, eu visam cu ochii deschiși, iar când am realizat că examenul se apropia iar eu nu știam tot, m-am panicat. Nu am reușit să iau examenul!

Am plâns! M-am refugiat în mâncare și am dat vina pe diverse persoane sau situații ( exemplu: „Eu nu am făcut pregătire!” ) Când am conștientzat că totul depinde de mine, „m-am pus cu burta pe carte.” Tot fără pregătire! Ce credeți că s-a întâmplat? Am intrat a zecea pe listă și cu notă de bursă!

Așadar, nu știu dacă este întâmplare sau nu, dar SUCCESUL este în mâinile noastre. Vă recomand cărțile „Învățarea” de Tara Westover și „Acolo unde cântă racii” de Delia Owens pentru a înțelege că viața bate filmul. Putem avea viața pe care o visăm / dorim… dar cu ACȚIUNE și muncă susținută.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.