„Profesorul și menajera” de Yoko Ogawa

După Haruki Murakami, următoarea lectură japoneză este a scriitoarei Yoko Ogawa, născută la 30 martie 1962 în Okayama. A absolvit cursurile de literatură anglo – americană și de scriere creativă ale Universității WASEDA. Am primit recomandarea acestei cărți de la o bună prietenă. Apoi am vizionat un inerviu cu autoarea la LibFest și m-a impresionat modestia sa.

Am finalizat cartea „Profesorul și menajera” de Yoko Ogawa. M-a impresionat.
Matematicianul îndrăgostit de cifre, care iubește enorm copiii și îi determină prin „poveste” să descopere magia cifrelor.
Omul care își învață menajera cât se important este să ofere timp și atenție copilului său.
Ambiția menajerei de a înțelege tainele matematicii, mergând la bibliotecă pentru a găsi răspunsuri.
Curiozitatea de a afla mai multe este cheia succesului în orice situație.
Pasiunea comună a profesorului și a copilului, Radical, penru baseball. Colecția de ilustrate. O dragoste adânc ascunsă.
Te-ai gândit vreodată la numerele din viața ta ( greutatea de la naștere, ziua de naștere, numărul de la pantofi ) ca fiind altceva decât niște simple numere? Faci calcule pentru a-ți antrena mintea?
Când boala profesorului se agravează și este internat într-o clinică, cei mai buni prieteni, menajera și fiul său îl vizitează. Radical, numele dat copilului, devine profesor de matematică.
Te-ai întrebat vreodată care este numărul tău preferat/norocos?
Al meu este 5 și tot ce se divine cu 5!
Te-ai gândit vreodată la rolul unui profesor în viața ta?
Eu am avut profesori buni. De la fiecare am învățat ceva. O lecție de viață, o recomandare de carte, o ecuație sau ceva.
Un citat din carte:

„ Ca mamă, am simțit o bucurie fără margini să văd pe cineva îmbrățișându-l atât de drăgăstos pe fiul meu, și chiar m-am gândit, puțin geloasă, că mi-aș fi dorit ca Profesorul să mă întâmpine și pe mine atât de călduros.

– Mă bucur așa de mult că ai venit! Mulțumesc! a zis Profesorul, fără să-i pună nici una dintre întrebările de matematică obișnuite pe care mi le repeta mie în fiecare dimineață.

……

– O să-ți zic Radical. Semnul pentru radical oferă adăpost tuturor numerelor, fără să urască pe nici unul. Este un semn foarte generos.”

 

Despre autoare:

Yoko Ogawa a absolvit cursurile Universitatii Waseda si in prezent traieste in Ashiya cu familia sa. Debuteaza in 1988 cu romanul Agehacho ga kowareru toki (Fluturele strivit), pentru care primeste Premiul Kaien. Nuvela Ninshin karendaa (Calendarul sarcinii, 1990) este recompensata cu Premiul Akutagawa. In 1996 publica Hotel Iris (Airisu Hoteru), romanul care a impus-o pe plan international. Romanul Hakase no aishita sushiki (Profesorul si ecuatia lui iubita, 2003) este distins cu Premiul Yomiuri, iar in 2007, Yoko Ogawa primeste Premiul Izumi Kyoka pentru Burafuman no maiso (Inmormantarea brahmanului). In 2005, Diane Bertrand ecranizeaza Kusuriyubi no hyohon (Inelarul), sub titlul L`Annulaire, cu Olga Kurylenko in rolul principal. Romanul Profesorul si ecuatia lui iubita a fost ecranizat in 2006 de Takashi Koizumi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.