Reușita la un examen!

La un moment, fiecare dintre noi are de susținut un examen important pentru viitorul său. Fie că trebuie să trecem la un alt nivel de educație, fie că este un examen concurs pentru ocuparea unui post pe care ni-l dorim și pentru care avem calități și aptitudini, examenul vine la pachet cu o serie de emoții.

Cum ne pregătim reușita la examen? Vă enumăr câteva sfaturi:

  1. Ne pregătim din timp. Adunăm informațiile necesare (perioada de înscriere, documente, locația), materialul corespunzător (consultăm bibliografia și facem rost de material) și citim/învățm zi de zi, puțin câte puțin. Zilnic ne acordăm un timp (2 ore minim) pentru acest examen.
  2. Suntem optimiști. Gândim pozitiv! „Voi avea succes! Subiectele vor fi ușoare! Voi știi să rezolv toate cerințele. Totul va decurge foarte bine!”
  3. Nu lăsăm nimic pe ultima sută de metri. Împărțim materialul pe care îl avem de învățat pe zile, astfel încât să ne rămâna 2-3 zile pentru recapitulare, recitarea materiei încă o dată (minim).
  4. Odihnă. În seara dinainte de examen ne odihnim recreativ (ascultăm muzică, vizionăm un film sau facem o plimbare în parc). Facem o baie relaxantă. Mergem la somn devreme (21.30-22).
  5. Ținută comodă. Vestimentația este foarte importantă la un examen. Dacă nu este un examen oral, unde aspectul/ținuta contribuie 5% la nota finală, atunci este indicat să ne îmbrăcăm comod și decent. O cămașă lejeră și o pereche de pantaloni este ținuta ideala. Chiar și încălțămintea contează! O pereche de balerini sau pantofi confortabili (nicidecum noi!) sunt foarte potriviți.
  6. Nu mai repetăm nimic: Am învățat totul, am repetat de 2-3 ori, gata! Suntem pregătiți! Nu răsfoim materialele și nu creăm starea de panică.
  7. Respirăm și așteptăm pozitivi subiectele: Respirația este foarte importantă. Celulele nervoase au nevoie de oxigen. Așa că, respirăm! Închidem ochii și ne imaginăm că scriem, că știm toate răspunsurile și că vom reuși.
  8. Relaxare: După examen ne luăm o zi de relaxare, în care citim,ascultăm muzică, ieșim la o plimbare în afara orașului sau mergem la un spectacol de teatru, ne întâlnim cu prieteni. Gândim pozitiv! Am învățat. Am scris corect. Vom reuși!
  9. Sărbătorim. După ce am trecut cu brio examenul (dacă respectăm etapele de mai sus, nu avem cum să dăm greș), sărbătorim rezultatul. Mergem la un restaurant sau ne cumpărăm ceva care să ne amintească de reușită.

Tuturor care au de susținut examene, le doresc mult succes, spor și energie, dar și dorința/ambiția de a reuși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.