Primăvara era în toi. Păsările ciripeau fericite că au revenit în țară. Munceau cu trudă la construirea cuiburilor. Adunau crenguțe, puf și diverse materiale pentru un cuib modern și confortabil.
Bobocii florilor s-au deschis cu dragoste la lumina puternică a zilelor, dar și a căldurii oferită de soarele jucăuș, care își rotea razele precum un carusel nou-nouț.
Albinele au ieșit în lume. Zburau zglobii din floare în floare și adunau polen în coșuletele lor magice, folosind periuțele fine și trompa lor.
Bondarii priveau cerul senin și se bucurau de adierea molcomă și catifelată a vântului. Se rostogoleau de pe o parte pe alta și visau la familiile lor minunate. Ieșeau la întâlniri interesante cu alte insecte și discutau despre vreme și vremuri, despre poluare și atitudinea oamenilor.
-Am aflat că două familii își vor instala stupi în livada noastră! rosti Bondo.
– Să sperăm că sunt blânzi și veseli! spuse Flu.
– Hai să bem un lăptisor de matcă la mine în familie!
– Mulțumesc pentru invitație! Chiar îmi doream să cunosc o familie de albine. Știu că sunteți numeroși! murmură Flu.
La intrarea în stup au fost întâmpinați de Bâz-bâz Soldățelul. Au primit parola de acces. Acolo, totul era foarte bine organizat. Nimeni nu se amesteca în treburile altcuiva.
– Câtă disciplină! exclamă Flu.
– Altfel ar fi vai și amar de noi! S-ar crea un haos! spuse Bâz – Bâz Doica.
Matca sau Regina avea un ritual special. Se îngrijea cu atenție, se hidrata și mânca bine, deoarece ea depunea ouă, cam 1500 zilnic. Din ouă ieșeau puișori jucăuși. Suita de albine aveau grijă de nevoile reginei. O ajutau să prindă puteri, hrănind- o cu un aliment special numit lăptișor de matcă. Apoi, curățau locul în jurul ei, astfel încât regina să își poată îndeplini misiunea foarte importantă de a asigura urmași, fără de care stupul nu ar fi existat.
– Îmi face o deosebită plăcere să îți prezint frații și rudele mele, trântorii.
– Arătați altfel decît albinele hărnicuțe!
– Da! Avem ochii mari cât capul, suntem mai grași și nu avem ac, așa că nu putem apăra stupul. Noi stăm tolăniți și mâncăm miere. Dar când suntem chemați de regină pentru a ne împerechea, nu comentăm. Ne facem datoria cu devotament!
Dintr-o dată s-a auzit un zumzet puternic. Bâz-bâz Cercetătoarea descoperise un lan de flori galbene, numite rapiță.
– Să pornim! Bâz-bâz albinele Culegătoare s-au repezit afară din stup. Realizau diferite dansuri, în zig-zag pentru a anunța zonele în care se găsesc florile bogate în nectar și polen.
La stup așteptau nerăbdătoare Bâz-Bâz Magazionerele, care preluau proviziile și le sortau, apoi le așezau pe rafturi.
– Cine se ocupă de construirea stupului?
– Bâz-Bâz Arhitectele! Ele măsoară, proiectează și construiesc celule unite între ele, în formă de hexagon, alcătuind un fagure. Aici sunt depuse ouăle și nectarul.
– Dar cine se ocupă de larve, care cresc și devin pupe? întrebă Flu.
– Avem Bâz- Bâz Doica! Sunt foarte blânde și grijulii. Albinele cresc sănătoase, puternice, harnice și primesc o educație aleasă.
Bâz-Bâz Îngrijitoarele trudesc din greu să ne asigure curățenia în stup. Nu cred că există locuințe mai curate decât ale noastre!
Agitație și zarvă se iscă dintr-o dată.
– Un băiețel a fost înțepat de o albină! Alarmă! zumzăi o albină.
– Ce faceți în acest caz ? Cum procedați?
– Veninul de albină e foarte sănătos. Plus că, suratele mele nu atacă decât dacă sunt provocate, amenințate.
– Deci nu e grav! spuse Flu.
– Este grav în cazul în care copilul este alergic. Dar dacă e frecat cu sare, își revine.
Bâz – Bâz Salvatoare l-au ajutat pe micuț să scape de umflătură, dar și de teama de albine. I-au oferit un borcan cu miere delicioasă, din polen de salcâm.
Bâz -Bâz Ventilatoare aerisesc și răcoresc stupul. Totul este proaspăt și curat. Nicio particulă de praf.
Apa este adusă cu bucurie de Sacagițele harnice și vesele.
Viața în stup este armonioasă și sănătoasă, iar hărnicia și bunătatea albinelor este molipsitoare.
Voi ce Bâz-Bâz sunteți?