Viața este plină de povești, iar noi oamenii suntem povești. Nimic nu este întâmplător. Totul are un rost bine întemeiat. Dacă nu ar fi fost această perioadă de izolare, cu mutare în online mulți oameni nu aș fi descoperit, multe cărți nu aș fi citit. Când am afat despre Academia Română de Imagine și Imaginar Edcațional, am mers rapid la origini și am descoperit o femeie minunată, puternică, elegantă și foarte blândă: numele său este Florina Russu, iar rolurile sale sunt multiple: profesor, scriitor, consilier educativ, video-fotograf, Președintele Academiei Române de Imagine și Imaginar Educațional, mămică a trei bulgărași de aur și soția unui om blând și bun.
Vă invit să citiți aceste gânduri, dar să mergeți pe site-ul ei și să descoperiți activitățile minunate pe care le întreprinde, să citiți cărțile pe care le-a scris și să vă lăsați imaginația să vă îmbunătățească viața.
1. Mă bucur enorm că te-am întâlnit. Să încep prin a-mi domoli curiozitatea (mereu mi-au plăcut biografiile) și să te întreb cum a fost copilăria Florinei?
Am avut o copilărie minunată alături de părinții și de frații mei, Emanuel și Emanuela, gemeni. Sora și fratele meu sunt mai mici decât mine cu 4 ani și am “ajutat” așa cum un copil mai mare și “serios” poate: prin joc și joacă, năzbâtii, câteodată revoltă! Am crescut în stabilitatea unui cuplul de oameni tineri, dar cu multă înțelepciune, răbdare și bucuria de a trăi într-o familie întemeiată din iubire și foarte mult alături de întâmplările și greutățile din viața lor. Asta ne-a format un caracter foarte matur și relaxat totodată! Datorită faptului că tatăl meu era polițist și mama profesor, cu atât mai interesantă a fost călătoria împreună! Avem o legătură foarte puternică, am trecut prin multe împreună: un învățământ găunos, un decembrie ’89 cu tata pus la zid și amenințat cu moartea, în timp ce mama era încă nu foarte bine după lăuzie și alăpta, apoi mineriadele, de unde tata și unchiul meu au venit cu capul spart, cu picioare rupte, și eroi și dezertori, apoi mutările dintr-o localitate în alta, la parter serviciul tatălui și la etaj casa noastră, așa era atunci! Mâncarea noastră preferată era fazanul, așa că tata se dădea și de trei ori peste cap dacă trebuia și ni-l aducă. Într-o zi, întâmplarea a făcut ca mama să câștige o sumă considerabilă la LOTO 6/49 și să ne cumpărăm o casă încăpătoare pentru toți, Știu că eu vroiam o cameră cu postere Backstreet Boys pe pereți. Niciodată nu voi uita sentimentul meu legat de copilărie: comuniunea! Trăim și acum într-un film foarte frumos de aventură, poveste și fericire isteață, HOME-MADE HAPPINESS, și că cea mai bună carte se scrie singură, zi de zi! Poate odată am să vă spun și cum ne-am cumpărat prima mașină…
2. Care sunt pașii prin care ți-ai înțeles scopul în viață? Care sunt emoțiile ce ți-au fost aduse la viață în rolul de mamă? (Îmi plac foarte mult prenumele copiilor tăi).
Mi-am înțeles cu adevărat scopul în viață exact la 33 de ani, cu 3 copii în brațe! Am știut și știu de atunci că a da viață nu înseamnă doar să cred că putem da adevăr posibilităților creatoare, ci și că energia noastră poate lucra cu Lumina pentru o lume mai bună! Miruna, 8 ani, este mirul nostru de energie, Dragoș, dragostea noastră, 5 ani, a mutat totul în inimă, iar Victoria, 2 ani, venită după moartea clinică, fără nici o șansă medicală, ne-a adus în casă smerenia și puterea credinței!
3. Când ai descoperit puterea imaginației?
Când am început să practic conștient vederea celui de-al treilea ochi! Și nu e nimic esoteric sau vrăjitoresc în a face asta, să ne înțelegem! Îmi doresc să fim foarte atenți la cum ne folosim de forța simbolurilor imagistice a emoțiilor în acte, a poveştilor vizuale la care asistăm sau cărora le dăm naştere, fie că suntem profesori, părinți sau promotori educaționali, astfel încât să spunem că facem educație cu adevărat. Înaintea unei imagini autentice educaționale stă un imaginar conceptual sănătos!
Pentru asta, fiecare minut e prețios! Începe chiar de acum să proiectezi asupra realității lumi posibile mai bune și ziua de mâine cu sigurantă va avea altă înfățișare! Sau, dacă nu m-am exprimat destul de simplu, coboară în genunchi, la nivelul privirii copilului tău, ia-l de mână și vizualizează-i universul înconjurător. Dacă nu îți place ceea ce vede și cum se vede, ce “citește” și cum “citește”, ia atitudine! Dar din interior în exterior, și nu invers!
4. Am să te rog să recomanzi cititorilor acestui site o carte despre cum să ne găsim vocația.
Vocația ți-o găsești când îți recunoști personajul în cartea vieții tale! Totuși, foarte bună întrebarea, recomand din tot sufletul JURNALUL etnologului Hanna Bota, “Ultimul canibal”, care a petrecut o lună, în mijlocul baștinașilor din Arhipelagul Vanuatu. Călătoria vieții ei într-o lume necunoscută pentru a o cunoaște mai bine pe a noastră, m-a fermecat și țin să o prețuiesc nespus, cu atât mai mult cu cât îmi este o prietenă tare dragă! Hanna a trăit alături de nepoții canibalilor, în colibe din bambus, s-a hrănit cu bucatele lor, a aplaudat cântecele și dansurile lor, a locuit singură printre ei, fără a avea în preajmă oameni albi, și a legat prietenii pe viață. I-au fost dezvăluite rituri și practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru închinare, legende sau pur și simplu povești de viață. În final, a aflat neprețuitul secret al proprietății asupra Timpului. Și a mai avut o revelație: deși a dispărut și ULTIMUL CANIBAL din Pacificul de Sud, adesea îl vom regăsi în bătrâna lume ,,civilizată”, azi…
5. Ce te-a mânat spre scris? Unde putem găsi cărțile tale?
Am terminat Facultatea de Științe Politice și Facultatea de Litere, Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, un master și un doctorat în Istoria Ideilor. Istoria Imaginilor. Articolele pe teme literare le găsiți în revista Steaua Literară, Echinox și Adevărul, iar cărțile mele le găsiți la Editura Limes. Vă invit să urmăriți și site-ul Academiei Române de Imagine și Imaginar Educațional, www.florinarussu.ro, deoarece acolo pun la dispoziție atlase întregi de emoții, cărțile mele terapeutice pentru adulți, interviuri educaționale cu oameni remarcabili, studii academice și cursuri despre Imagine, Imaginar, Face-reading și Educație Vizuală, precum și toată munca mea, de doi ani încoace.