Visul meu de a fi mamă

Să fiu mamă a fost visul meu de mică…

 Să fiu o mamă bună a fost dorința de adolescentă…

 Să fiu o mamă povestitoare a fost intenția mea de adult.

Am urmat toți pasii pentru a-mi împlini visul. M-am rugat mult. Am creat un vision board cu o familie minunată (așa cum nu avusesem, dar lecturile mi-au arătat că se poate ), mi-am făcut astrograma ( în care da, apărea familia cu doi copii, ba chiar fată și băiat).

Toate bune și frumoase, dar timpul trecea, iar eu nu-mi împlineam visul. Până într-o zi de februarie când mi-am cunoscut soțul. Într-adevăr online. Mi-a cerut o poveste pentru fiica lui. Era divorțat. I-am scris povestea. Mi s-a părut un bărbat încercat de viață. Mi-am închipui că și-a învățat lecțiile și că totul va fi minunat. Eram deschisă să am răbdare, să ofer sprijin, să fiu dedicată.

În primele luni totul a fost frumos, cu toate că erau semne că ceva nu e în ordine. Am rămas însărcinată „din disperare”. Îmi doream să fiu mamă cu orice preț. Când am aflat că am sarcină gemelară am sperat să fie fată și băiat. Soțul meu nu a mers cu mine la nicio ecografie! Nici una! Mergeam singură cu ditamai burta, pe ultima sută de metri nu am mai putut conduce. Șoferii de taxi mă întrebau:

– Dar soțul de ce nu merge cu dumneavoastră?

– Nu își poate lua liber.

Mă „durea” atitudinea lui, dar îmi spuneam: „A fost visul tău! E ok! Te descurci!”

Am muncit mult. Aveam ateliere pentru copii. Stăteam în genunchi pentru că mă durea spatele ( aveam 48 de kilograme când am rămas însărcinată! ), dar nu mă lăsam. Am câștigat un premiu de 500 lei și știu că atât a fost ecografia morfologică de trimestru II ( nu știu dacă îmi amintesc bine! ). Acum mă amuz când îmi amintesc… dar atunci îmi era foarte greu. Oboseam repede. Nu aveam ajutor!

Am lucrat la culegeri de bacalaureat. Am scris povești pentru revista Doxi.

După ce am născut,  soțul mi-a spus că el nu suportă spitalele. A venit de două ori cred!

Șansa mea a fost că au fost cuminți și am putut jongla cu toate sarcinile.

După nuntă și botez, soțul meu a decis să demisioneze. A început calvarul. Am crezut că va deveni antreprenor, că va face ceva. L-am susținut în toate „visurile”! I-am cumpărat materiale de pictură profesioniste, șevalet, pânze, culori, pensule. Au zăcut acolo, până când am decis să le vând unei colege care picta. Chiar aveam nevoie de bani. Culorile se uscaseră! Le-am dat copiilor când au început să testeze diverse activități.

Apoi se angaja câte 2-3 luni,  iar se certa și își dădea demisia. În 2018 mi-am făcut firma. Aveam activitate și mi s-a recomandat să fiu în regulă. El a insistat să cumpăr o mașină ( oricum îmi doream ceva mai mare, de familia, deoarece visam să călătorim și să ne fie bine ). Am făcut credit și am achiziționat un Logan, modelul aniversar de 10 ani. Să spun că nu a achitat un leu? Nu are rost! M-a pus să alerg, să îi rezolv cu actele și să facă Uber. A avut 3 curse. Banii s-au dus pe motorină. Afacerile nu se fac așa ușor! J

Banii mei erau ai tuturor, ai lui pentru băutură și țigări.

Mașina a devenit camion pentru prietenul lui care își construia casă și căra materialele. L A și lovit-o de cîteva ori.

Încet încet, am uitat să zâmbesc. Eram un titirez între grădiniță, școala mea, mama de unde îmi luam copiii, casă.. unde spălam ceva, ieșeam cu copiii în parc sau îi duceam la înot și diverse activități. Noaptea citeam sau corectam teste sau scriam.

Nu aveam nicio mulțumire. Eu asiguram cele câteva zie de concediu, dar și acolo le zicea copiilor să nu mai ceară jucării sau să se dea în mașinuțe ca să aibă el pentru bere și țigări. Nu mă ajuta deloc cu copiii! L-am rugat să se ducă să îi ia de la grădiniță. Când am sunat nu a răspuns. Am sunat-o pe mama pe ultima sută de metri să îi ia. El adormise și nu a auzit telefonul.

Dar eram mamă și îmi plăcea. Voiam o viață bună pentru ei! Voiam să aibă o educație bună, să aibă vacanțe frumoase ( atât cât puteam, dar să nu stăm în oraș ).

În 5 ani le-a cumpărat copiilor  o ie. Atât!

Am decis să pun capăt. Ajunsesem frustrată, epuizată fizic și psihic. Oricum eram cea mai proastă, puturoasă, etc. deși îl țineam în cârcă.

Nu a fost ușor! Aveam acel „confort”, locul meu unde puteam lucra, dar și spațiul copiilor cu tot ce aveau nevoie. Am luat doar câteva lucruri și am plecat!

Am locuit un an la mama. Nu aveam ce face. Am achitat mai repede creditul pentru mașină. Am dat și Matizul meu la remat. Nu pot să conduc Loganul. Am o anxietate stranie. Am șofat de 4 – 5 ori, dar e ceva ce îmi dă o stare de frică. Nu o înțeleg.

Am divorțat de un an. Multe acte de schimbat, de rezolvat, multe dificultăți din acest punct de vedere.

Am reușit să fac două credite și să luăm un apartament al nostru. E victoria mea! Nu e ceea ce visam, dar știu că totul va fi bine! Copiii au visuri mărețe! Să locuim la curte, să aibă camera lor… cu siguranță se vor împlini!

Îmi revin pas cu pas. Au fost multe lucruri de gestionat. Au fost ore de terapie cu mine și cu Horia. Sigur vor mai fi. Avem nevoie și merităm să trăim o viață frumoasă, fericită, binecuvântată!

În doi ani a văzut copii o singură dată, dar nu le-a adus o acadea. Mai sună când simte nevoia să mă umilească și să le promită copiilor că îi scoate la o pizza la leafă. De parcă ar costa o avere! J

Suntem bine!

Copiii sunt la școală. Le place. Învață bine. ( îi mai stresez cu diverse activități, dar îmi revin și păstrez echilibrul ).

Mi-a fost greu să scriu despre această schimbare, eșec, luați-o cum vreți voi. Încă lucrez cu mine! Lectura m-a salvat enorm. Am citit cărți despre femei care erau maltratate, bătute și care aveau curajul, puterea de a spune stop. Așa am reușit să merg înainte.

Oamenii nu te ajută… le pară rău când află, dar atât. Nu am cerut nimic deoarece sunt alții care au nevoie mai multă decât mine. Cred că ceea ce am nevoie este o persoană de încredere care să stea cu copiii câteva ore pentru a mă „întoarce” la acțiunile dragi mie: teatru, lansări de carte, întâlniri cu prietene. De aproape 8 ani de zile, copiii au stat fără mine o noapte, când am fost la un târg de carte la Galați și m-am simțit atât de vinovată încât am somatizat și am făcut o criză biliară.

Anul acesta de ziua mea, băiatul meu m-a întrebat:

– Mama, de ce nu ai primit cadouri? Tu dăruiești foarte mult!

– Dragul meu, am primit de la oamenii dragi! E suficient! J

Într-o zi, nu foarte departe de acum, voi fi femeia liberă, de succes, puternică, pe care nu o va mai păcăli nimeni. Asta cu păcălitul e altă poveste!

Pe curând!

7 thoughts on “Visul meu de a fi mamă

 1. Iancu Geanina+ says:

  Ești atât de minunata, draga mea! Fiecare vis pe care îl porți în suflet, sa te îmbrățișeze, la timpul potrivit! Dumnezeu te iubește!❤️😇

 2. Beatrice says:

  Draga Claudia, acum chiar esti o femeie libera, ai fost si esti puternica si cu siguranta visele ti se vor indeplini. Stiu cat de mult ti-ai dorit copiii si ma bucur ca ai fost binecuvantata cu ei. Regret ca ai trecut prin toate astea, poate acesta a fost pretul, dar e platit prea greu si nu e prea cinstit, dar important e ca sunteti bine si dumnezeu sa va binecuvanteze in continuare.Te imbratisez cu drag, fata harnica si muncitoare.🤗😘💞💞💞💞

 3. Lavinia says:

  Ma bucur enorm cand vad ca ai prins aripi. Ma bucur enorm ca visul tau de a fi mama s-a implinit, cu greu din pacate dar este important ca ii ai pe copii. Am citit articolul si am plans pur si simplu, te urmaresc de o vreme si chiar speram ca sunteti o familie fericita. Dar ma bucur sa stiu ca ai reusit sa iesi din cosmarul in care traiai. Ma bucur ca scrii, ca ai scris, ma bucur ca esti mama si ai doua suflete percecte langa tine, ma bucur ca esti atat de pozitiva si ca nu te lasi. Esti un om deosebit, un om pe cale de disparitie. Eu personal, iti multumesc ca existi pt copii tai. Veti munta muntii din loc impreuna. Va doresc tot binele din lume, tie iti trimit 1000 de imbratisari virtuale si multa sanatate, atat fizica cat si mentala. O sa va indepliniti toata visele impreuna

  • Claudia Groza Lazăr says:

   Îți mulțumesc foarte mult! Fiecare avem de dus o luptă cu noi pentru evoluția noastră în primul rând!
   Pas cu pas reușim să ne liniștim, să ne acordăm timp ( acest aspect e foarte important ) și să comunicăm… nu prea am știut să îmi exprim emoțiile. 🙂

   • Claudia Groza Lazăr says:

    Te îmbrățișez! Da… uneori am ateptări de la oameni, cred că pot primi ajutor susținere. Am înțeles că nu e așa. M-a durut, dar scrisul m-a ajutat să mă eliberez de fure, tristețe, să iert și să primesc susținere Divină… prin oameni buni, nu de la așa ziși prieteni, cunoscuți. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.