Zuleiha deschide ochii de Guzel Iahina

 

Ți s-a întâmplat să simți că nu mai poți? Că ești atât de obosită încât ai vrea să dormi oriunde? Ai primit cuvinte usturătoare de la cei apropiați: părinți, soț? Te simți fără rost? 

Ce vezi când „deschizi ochii”?

Casatorita devreme, Zuleiha este tratata ca o sluga de catre sotul ei Murtaza si soacra Strigoaica. Fetele carora le da nastere, mor la scurt timp. Astfe, soacra are un motiv in plus de umilire. Procesul de spalare saptamanal este un adevarat ritual, care o oboseste pe tanara Zuleiha.

Mergand la padure dupa lemne impreuna cu sotul ei, acesta este ucis de un soldat din armata rosie.

Zuleiha deschide ochii este un motto al cartii. Tanara tataroaica observa frumosul din jurul ei, sa asculte cantecele pasarilor. Luata din casa soacrei si debortata in Siberia. Calatoria este lunga si chinuitoare, mai ales ca descopera ca este insarcinata.

Compania taranilor deschiaburiti si intelectuali leningradeni ( medicul Wolf Karlovici Leibe m-a uimit prin pasiunea lui pentru medicina, dar si memorie ).

Cand  il naste pe firavul Iusuf, Zuleiha se dedica trup si suflet. Fiul este salvat de Wolf si devine un talentat pictor, dorind sa  urmeze cursuri de specialitate.

 

Cartea ofera putere, emotie, curajul de a intelege ca exista solutii pentru orice obstacol, dragoste in situatii diferite, pasiunea pentru carte, stiinta, cultura si pictura.

M-a emotionat dragostea resimtita de Zuleiha pentru fiicele ei pierdute. M-a ridicat din teama de a nu ma descurca in urma iesirii dintr-o relatie toxica. Mi-a dat aripi de speranta si incredere ca viata poate oferi miracole!

 

Interviu cu autoarea Guzel Iahina de Laura Caltea – cititoare de cursa lunga 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.