Te-ai oprit vreodată în fața vitrinei unei librării? Ce te-a atras?
Cum alegi o carte? Ții cont de starea ta sufletească? Ești deschis să întrebi pe cineva despre ce poți citi pentru a rezolva o situație?
Ești bibliotecar, cadru didactic, librar, părinte sau pur și simplu cititor pasionat? Vrei să oferi valoare oamenilor din viața ta?
Lectura este un panaceu pentru orice durere încă din cele mai vechi timpuri. Copiii au nevoie de povești terapeutice pentru a depăși boala, despărțirea sau tristețea.
Lectura este un liant între oameni!
Lectura este șansa de a aduna oameni într-un loc.
Terapia prin lectură constă în:
- Stabilirea temei
- Alegerea cărții
- Să citim fiecare într-o perioadă de două săptămâni
- Să ne întâlnim și să citim fragmentele preferate de fiecare
- Să răspundem unor întrebări tematice
- Să scriem concluzia salvatoare!
- Să ne identificăm cu personajul puternic
Ai intrat într-o librărie sau bibliotecă, căutând o carte care să îți ofere soluții la o problemă? Ai îndrăznit să ceri un sfat librarului?
Îmi place foarte mult ca atunci când citesc o carte, să mă informez și despre autor, despre ce cărți sau teme a mai abordat. Astfel, când discut despre o temă terapeutică sau un subiect pe care cineva vrea să îl aprofundeze, să pot oferi detalii despre ce stil are autorul, dacă i se potrivește sau nu, ce autori au mai abordat genul și să îi pot face cursantului o listă cu minim cinci cărți care îl pot ajuta.
Cum poți începe să folosești terapia prin lectură?
Alege o temă de interes larg:
– Holocaustul
– relația părinte – copil
– comportamentul: intelectual, social, emoțional și comportamental
– terapia prin artă
– tratamentul unor boli
- Propune o carte spre lectură.
- Stabilește un termen limită ( două săptămâni e ideal ). Apoi, alege o dată pentru întrevedere și discuții pe baza cărții.
- Oferă o fișă de lectură, astfel încât, prin notarea emoțiilor, a mesajului asimilat, identificarea cu un anumit personaj ( nume, caracteristici, temperament, valori ) elevul/pacientul să găsească puterea de a se îndrepta spre aplicarea soluțiilor descoperite prin lectură. Adu în discuție relația autor – personaje. Căutați date biografice ale autorului.
- Întrunește o listă cu încă 3-4 titluri pe aceeași temă și îndeamnă-l să le citească.
- Stabilește cu „pacientul” locuri diferite de lectură: în parc, la fereastră, dar și în momente diferite ale zilei pentru a găsi timpul și locul ideale pentru starea de bine.
- Dăruiește un cadou simbolic: un semn de carte, un pix, o miniagendă.
De ce să promovezi terapia prin lectură? Fiecare pacient are nevoie de o rețetă pentru a se vindeca, emoțional sau fizic. E mult mai ușor să apeleze la lectură, decât să folosească medicamente care pot veni cu multe efecte secundare.
Avem zeci de mii de formule farmaceutice, de tonice, de siropuri şi mai ştiu eu ce – dar nu s-a gândit nimeni să folosească tehnic această colosală energie sufletească, latentă în cărţi. Literatura poate însemna un stimulent uriaş. Cunosc cel puţin o duzină de tineri care şi-au întărit sufletele zdrenţuite de adolescenţă prin lectura „Un om sfârşit al lui Papini“, scria Mircea Eliade în 1939 în cartea sa Fragmentarium.
Cititul este unul dintre cele mai vechi obiceiuri de pe pământ, obicei solitar pe care-l practicăm şi în prezent.
Psihoterapeutul Bogdan Lucaciu spune că „chiar dacă nu e terapie propriu zisă, are o parte din caracteristicile ei: ”pacientului” i se dau ”remedii”, există un îndrumător (terapeut) şi se aşteaptă o modificare în bine a individului”. „Biblioterapia se pare că a fost considerată eficace în depresii, cu precădere a celor în urma unor pierderi existenţiale (doliu, post accident, etc.). Dar această potrivire între situaţie, persoană şi carte e adesea dificil de obţinut deliberat, ţintit.”, este de părere Lucaciu.
Termenul biblioterapie a apărut pentru prima dată în 1916 într-un articol al publicaţiei „A literary clinic“ în care autorul descria un institut „bibliopatic“ ce era condus de un prieten de-al său numit Bagster. Acesta îi recomanda unui bărbat de vârstă mijlocie cu „opinii parţial osificate“ să citească mai multe romane, însă nu poveşti plăcute care să-l facă să uite de cotidian, ci poveşti dramatice, pătrunzătoare, usturătoare, se arată într-un articol din The New Yorker. De asemenea, după Primul Război Mondial, soldaţilor traumatizaţi li se prescria o listă de lecturi pentru a-i ajuta să se confrunte cu realitatea. „Trebuie ţinut cont de faptul că, indiferent de situaţie, cărţile nu ne vor oferi soluţii pe tavă, însă ele ne pot inspira să căutăm propriile soluţii la probleme cu care ne confruntăm“, punctează Cristina Drăgulin. ( sursă https://www.businessmagazin.ro/special/terapia-prin-lectura-ne-poate-face-cititul-mai-fericiti-14914856 )
Din experiența mea…
Am realizat un grup de facebook pentru a citi și discuta despre cartea „Magia” de Rhonda Byrne – Magia – lectură și practică (https://www.facebook.com/groups/235922234681923/ )